Syyslukukaudella 2010 Tapahtuneita:

15.10.2010 Lapsi päivähoidossa illalla, yöllä ja viikonloppuna.

Koulutusta vuoropäivähoidosta Kauhajoella 15.10.2010 Klo 8.30-15.30

Paikka: Koulutuskeskus Sedu Kauhajoki  (Topeeka 47)Kohderyhmä: Vuoropäivähoidon henkilöstö, opiskelijat ja koulutuskeskus Sedun opettajat.
Sisältö: Asiaa vuoropäivähoidon ominaispiirteistä, haasteista ja käytännöistä. Lisäksi infoa lähihoitajaopiskelijoiden työssäoppimiseen ja ammattiosaamisen näyttöön liittyvistä asioista.

Kouluttajina toimivat Mia Jokinen  ja  Tarja Louhiranta (Johtaja, Kultavuoren päiväkoti)Koulutus on maksuton ja sen järjestää Koulutuskeskus Sedun SeDuuni-hanke. 

Hanke tarjoaa iltapäiväkahvit. Mahdollisuus ruokailla omakustanteisesti oppilaitoksella (7e).

Ilmoittautumiset 8.10 mennessä: mia.jokinen(at)sedu.fi, puh 040-8302306. Kerro nimesi, työpaikka, yhteystietosi ja mielellään toiveita koulutuksen tarkemmasta sisällöstä.

 
7.10.2010 Lasten puuhapäivä Halkosaaressa

SeDuuni hanke on mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa Lappajärven Halkosaaressa to 7.10.2010 pidettävää puuhapäivää yhdessä Sedu Lappajärven lähihoitajaopiskelijoiden ja heidän opettajiensa sekä alueen 4H -yhdistyksen kanssa. Lappajärven kunta on mukana tapahtumassa tarjoamalla Halkosaaren alueen puuhapäivän toteutuspaikaksi.

Päivään kutsutaan Lappajärven varhaiskasvatuksen piiriin kuuluvat lapset eli päiväkoti, ryhmäperhepäiväkodit ja perhepäivähoito sekä kotiäidit lapsineen. Myös esikoululaisilla on mahdollisuus osallistua päivään. SeDuuni -hanke järjestää Lappajärven keskustasta kuljetuksen linja-autolla tapahtumapaikalle ja takaisin.

Päivään sisältyy, Halkosaaren luonnonkauniissa ympäristössä, virikkeellistä toimintaa opiskelijoiden suunnittelemana ja toteuttamana. Päivä on osa lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvien kurssien toteutusta. Päivän aikana seikkaillaan metsäradalla, tehdään kasvomaalauksia, nautitaan musiikista, ongitaan, heitetään saapasta ja herkutellaan Koulutuskeskus Sedun ja Lappajärven 4H -yhdistyksen tarjoamilla retkieväillä.

Ilmoittautumiset 4.10.2010 mennessä tarjoilun ja kyydityksen vuoksi 050- 4966 525 / Satu Hernesniemi 4H -yhdistys

5.10.2010 Vanhustyön vastuunkantajat -koulutus

Tehyn Seinäjoen aluetoimisto järjestää Vanhustyön vastuunkantajat - koulutusillan Seinäjoella 5.10.2010 klo 18.00. Paikka: Sokos Hotelli Lakeus, Torikatu 2, 60100 Seinäjoki.

Illan aiheena on ”Vanhustyön vastuunkantajat - asiantuntijuus pitkäaikaisessa laitoshoidossa” , josta alustuksen pitää Tuulariitta Ruontimo, asiamies, ThM, Tehy. Mukana on myös Satu Taskinen, Tehyn alueasiamies, joka kertoo edunvalvonnan ajankohtaisista asioista. Työelämäkoordinaattori Tuija Mattila esittäytyy työelämän ja koulutuksen välisenä sillanrakentajana kertoen omasta työnkuvastaan.

Tule kuulemaan ja keskustelemaan ajankohtaisista vanhustyön asioista!

Tarjoilun vuoksi sitova ilmoittautuminen 24.9. mennessä ilmoittautumiset.sjk(at)tehy.fi

 
23.9.2010 Harjavallan malli sai opettajat innostumaan!

Projektityöntekijä Pälvi Lehtonen Työke -projektista oli esittelemässä to 23.9.2010 sosiaali- ja terveysalan opettajille ns. Harjavallan mallia. Työelämälähtöisyyttä lisäävä toimintamalli herätti opettajien kiinnostuksen siirtää malli myös Sedun lähihoitajakoulutuksen puolelle.

Tilaisuuden lopuksi päätettiin yhteistuumin lähteä Harjavaltaan marraskuussa benchmarkkaus -käynnille. Harjavallan malli on saanut jo SeDuuni-tasoisen työnimenkin ”TosiDuuni”!

 

14.9.2010 Kouran koulun toimintapäivä

Koulutuskeskus Sedu Koskenalantien lähihoitajaopiskelijaryhmä toteuttaa kouluikäisille suunnittelemiaan ohjaustuokioita Kouran koulussa ti 14.9.2010.
 
Tuokioiden aiheina ovat näytelmä, leikki, harrastukset, työkasvatus, perushoito, kirjallisuus, musiikki ja liikunta. Toimintapäivän suunnitteluun ja toteutukseen osallistuvat SeDuuni -hankkeen työelämäkoordinaattori, Kouran koulun henkilökunta ja Koskenalantien lähihoitajaopiskelijaryhmä (20 hkl) sekä heidän opettajansa.

Päivän tarkoituksena on harjoitella opiskeluun kuuluvia ohjaustuokioita oikeissa työympäristöissä aitojen asiakkaiden parissa. Opiskelijoiden tavoitteena toimintapäivän aikana on itsenäisesti suunnitella, toteuttaa ja arvioida ohjaustoimintaa eri menetelmin kouluikäisille ja perehtyä opetus- ja ohjaustaitoihin, sisältöihin ja menetelmiin sekä suunnittelun ja arvioinnin periaatteisiin. Kouran koulun opetukselliset tavoitteet päivän suhteen ovat kiusaamisen vastainen työ (välituntien aktivoiminen oppilasta koskien), turvallisuuden lisääminen lapsen omassa elämässä (esim. pienten haavojen hoito), elämysten luominen taideaineiden kautta (musiikki, liikunta, kädentaidot) ja opiskelun linkittäminen oikeaan arkeen (ei koulua vaan elämää varten, keittiötyöt).

    

14.9.2010 SeDuuni ja SeTreeni hankkeiden yhteistapaaminen

 

2.9.-3.9.2010 Oma Onni -leiri Lankarissa

Oma Onni -kyselyiden suunnittelu ja  työstäminen yhteisellä ryhmäytysleirillä Nurmon Lankarissa. Projektiryhmä lähtee Lankariin Koulukadun opetuspisteestä, jossa se osallistuu myös yrittäjyyden teemavuoden lähtölaukaus-päivään yrittäjämäisen projektioppimisen 'tuuletuksella'.


2.9.2010 SeDuuni osallistuu yrittäjyyden teemavuoden avaukseen

SeDuuni hankkeen työelämäkoordinaattorit tarjoavat Sedun eri opetuspisteisiin sekä yrittäjyyden teemavuoden lähtölaukaukseen että yrittäjyysvuoden toteutukseen seuraavia aineksia:

    • ”Rakenna oma vahvuusviuhka” (toteutetaan rasteilla, kesto n. 0,5 t/ryhmä)
    • ”Olet oma käyntikorttisi”, Epp Perälän hauska luento (kesto 1 oppitunti)
    • ”Mitä käyntikorttisi kertoo työnantajalle?”, työnhakuun liittyviä yritysvierailuja
    • eTaitava palautekysely 2.9. päivästä sekä jatkotoiveiden kartoitus teemavuodelle.

 

Koulutuspaketti tarjoaa opettajille käytännön työkaluja opiskelijoiden työelämätietouden ja oman osaamisen tuotteistamisen tueksi. Lisätiedot ja varaukset hanna-mari.rintala(at)sedu.fi tai 040 830 2144.

25.8.2010 Oma Onni - talousosaamisen koulutuspaketti nuorilta nuorille

Oma Onni -talousosaamisen koulutuspaketti esitellään Nurmon ja Seinäjoen yläkoulujen rehtoreille ja opinto-ohjaajille ke 25.8.2010. Esittelytilaisuudessa keskustellaan tarkemmin mahdollisesta yhteistyöstä kuluvan lukuvuoden aikana. Tarkempaa tietoa Oma Onnista saat kurkkaamalla Yhteistoimintamallit -sivulle.

  

1.9.2010 Työpaikkaohjaajakoulutus Ähtärissä

Työpaikkaohjaajakoulutuksessa selviteltiin ”paperisotaa”

Ähtärissä opiskelee 12 opiskelijaa viimeistä lukuvuottaan yo-pohjaisessa lähihoitajakoulutuksessa. SeDuuni -hanke yhdessä Koulutuskeskus Sedun henkilökunnan kanssa järjesti keskiviikkona 1.9.2010 työpaikkaohjaajakoulutuksen Sedu Ähtäri, Koulutien tiloissa. Mukaan oli kutsuttu opiskelijoiden koulutusohjelman mukaisesti sairaanhoidon ja huolenpidon työssäoppimispaikkojen ohjaajia. Paikalle saapui 20 hoitotyön ammattilaista saamaan uusinta tietoa lähihoitajien koulutuksesta ja siihen liittyvästä työssäoppimisesta ja ammattiosaamisen näytöstä.
Iltapäivän ajan kestäneen koulutuksen aloitti tervetulotoivotuksella Ähtärin lähihoitajakoulutuksen opettaja Sari Ojajärvi, jonka jälkeen toimialajohtaja Hellevi Lassila kertoi ammatillisen koulutuksen uusista tuulista ja ajankohtaisista asioista. Ammattiosaamisen näytön prosessia valotti lehtori Tuija Vasikkaniemi selventäen koulutuksen ja näytön rakennetta ja sisältöä. Suurimman osan ajasta käytettiin tutustumalla työssäoppimisen ja näytön papereihin työelämäkoordinaattori Tuija Mattilan johdolla. Tarkoituksena oli selventää nimenomaan ”paperisodalta” tuntuvaa lomakkeiden nippua. Iltapäivän kahvitarjoilusta nautittiin SeDuuni -hankkeen tarjoamana.
Koulutuksen aikana keskusteltiin vapaamuotoisesti sekä opiskelijoiden ohjaukseen että lomakkeiden täyttämiseen liittyvistä aiheista. Päivää pidettiin onnistuneena ja paperit olivat selkiytyneet niin, että niiden hyödyntämistä tulevissa ohjaustilanteissa pidettiin koulutuksen ansiosta nyt helpompana. Lopuksi osallistujilta pyydettiin suullisesti kehittämisideoita koulutuksen ja työelämän yhteistyön lisäämiseksi ja kehittämiseksi.

  

Työelämäkoordinaattorit esittäytyivät toimialoilla 6.8.2010

Pellolta pöytään, Kirsi Nyrhinen:

Positiivinen fiilis ja lämminhenkinen tunnelma oli hyvinvoitialan toimialapäivillä. Opettajat olivat innostuneita kuulemaan meidän työstämme sekä SeDuuni hankkeesta Oli kiva nähdä tuttuja kasvoja ja saada uusia yhteistyö mahdollisuuksia.


Puusta pytingiksi, Mikko Kamila:

Olin rakentamisen toimialalla, kirkkokadulla esittelemässä hankettamme. Heti tilaisuuden jälkeen sain kiinnostuneita yhteydenottoja opettajilta ja saimme vireille jo ensimmäisen toteutusidean. Toinen kohteeni oli Tuomarniemessä, jossa käytiin vilkasta keskustelua työelämäyhteistyöstä, työssäoppimisesta ja eTaitavan käyttökokemuksista.

Versosta varttuneeksi, Tuija Mattila:

Sosiaali- ja terveysalan työelämäkoordinaattorina sain olla esittelemässä hankettamme hyvinvointialan suunnittelupäivässä. Keäsloman jälkeen rentoutunut henkilökunta oli kiinnostuneita työstäni ja vastaanotto oli positiivinen! Toivottavasti hyviä yhteystyömuotoja löytyy kuluvan lukuvuoden aikana runsain määrin.

Taiteesta taseeseen, Sami Alho:

Sain tilaisuuden osallistua Sedun kaupan ja kulttuurin toimialojen suunnittelupäiviin perjantaina 6.8. ja maanantaina 9.8.2010. Perjantai oli kulttuurin toimialan suunnittelupäivä ja se pidettiin Ilmajoella Pappilantien opetuspisteessä. Paikalla oli mukavasti väkeä ja olipa joukossa muutama tuttukin kasvo. Maanantaina oli kaupan toimialan vuoro. Päivä jakautui osaltani kahtia, alkaen aamusta Seinäjoella Koulukadun opetuspisteessä ja jatkuen iltapäivällä Lapuan opetuspisteessä.

Esittelin kaikissa kolmessa tilaisuudessa SeDuuni -hankkeen keskeisimmät tavoitteet ja toimenpiteet tulevalle lukuvuodelle. Kiinnostusta hankkeen tarjoamiin mahdollisuuksiin tuntui löytyvän ja ensimmäiset ajatukset ja ideat työelämäyhteistyön, eTaitavan sekä opettajien työelämäjaksojen tiimoilta nytkähtivät liikkeelle. Formulatermein: Tästä on hyvä jatkaa.


Pellistä pyörille, Antti Juuti:

Osallistuin Teollisuustoimialan yhteiseen koulutus ja suunnittelupäivään.  Päivän aikana käsiteltiin toimialan henkilöstö-, opiskelija- ja talousasioita. Teknologiateollisuuden Lasse Ala- Kojola kertoi alan markkinatilanteesta ja tulevaisuudennäkymistä. Esittelin omaa toimenkuvaani ja SeDuuni hanketta. Johtuen päivän aikana käsitellystä suuresta tietomäärästä, tilaisuudessa käsitellyistä asioista ei syntynyt paljoa keskustelua – asioita toivottavasti kuitenkin jäi kytemään ja liekki saadaan syttymään.    

Etusivulle

 

SeDuuni esittely
Nimi