Kevätlukukaudella 2011 Tapahtuneita:

SeDuunin hyviä käytänteitä esillä valtakunnallisissa verkostoissa

Toukokuussa SeDuuni -hankkeessa kehitettyjä toimintamalleja ja hyviä käytänteitä esitellään myös valtakunnallisesti. Viikolla 21 mobiiliohjauskoordinaattori Katri Nyman osallistuu Mobiilikesäkouluun Tammelassa. Kaksipäiväinen Mobiilikesäkoulu järjestetään 25-26.5. 2011. Mobiilikesäkoulu kokoaa mobiilioppimisen ja sosiaalisen median asiantuntijoita useista opetus- ja asiantuntijaorganisaatioista eri puolilta Suomea.

Kesäkoulun workshopeissa esitellään verkko- ja mobiilioppimisen sovelluksia ja hyödyntämistapoja. Katri on kutsuttu kesäkouluun kertomaan Sedun mobiiliohjauksen toimintamallista.

Metropolia Ammattikorkeakoulun järjestämä 'Vaikuttavat oppimisympäristöt terveysalalla' -konferenssi kokoaa ensimmäiseen terveysalan kansalliseen konferenssiin terveysalan tutkijoita, opettajia, johtajia, kliinisessä työssä toimivia sekä alan opiskelijoita.

SeDuuni -hankkeessa kehitettyä TosiDuuni -mallia esittelevät konferenssissa tiistaina 31.5. työelämäkoordinattori Tuija Mattila ja projektipäällikkö Hanna-Mari Rintala. Toimintamallia esitellään rinnakkaissessiossa 'Ohjattu harjoittelu'

Lisätietoja: projektipäällikkö Hanna-Mari Rintala, 040 830 2144 tai hanna-mari.rintala(at)sedu.fi
18.5.2011 SeDuuni -harjakaisseminaari
Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Lapua

Harjakaisissa jaettuun SeDuuni -rannekkeeseen oli piilotettu muutama yllätyspalkinto. Palkintoja ovat jo löytäneet seuraavat henkilöt:

Kaija Kaartinen, Koulutuskeskus Sedu
Elina Järvistö, Koulutuskeskus Sedu
Miia Keski-Nikkola, Ravintola Matador
Joni Lehtinen, Koulutuskeskus Sedu

Palkinnot on postitettu voittajille.

Vielä muutama palkinto on löytymättä, joko sinä olet tutkinut SeDuuni -rannekkeesi?

 

Kevät 2011

SeDuuni –hanke järjestää kevään aikana oppilaitoksen opetushenkilökunnalle ja kone- ja metallialan perustutkinnon opiskelijoille kitkahitsauksen koulutuspäivän. Kouluttaja päivässä toimii Pekka Levijoki.

Jaksossa 4 koulutuspäiviksi tarjotaan torstaipäiviä.

Koska kitkahitsauksessa ”puurot ja vellit menevät sekaisin” eli hitsausprosessi tapahtuu jyrsinkoneella, voisivat koulutukseen osallistua koneistuksen sekä hitsauksen opiskelijat. Halutessanne voitte kutsua koulutukseen myös yhteistyöyrityksiänne.

Varatkaa yksiköllenne sopiva koulutuspäivä, nopeat syövät hitaat.
Lisätietoja koulutuksesta: työelämäkoordinaattori Antti Juuti, 040 868 0234 tai antti.juuti(at)sedu.fi

18.5.2011 SeDuuni -harjakaisseminaari
Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Lapua

Oppilaitos – työelämäyhteistyö on päivän sana; samaa vai eri mieltä?

Harjakaisseminaarin osallistujat olivat yksimielisesti samaa mieltä, yhteistyössä on voimaa! Harjannostajaiset kokosivat yhteen joukon oppilaitoksen ja työelämän edustajia, joilla on yhteinen päämäärä; yhteistyöllä haluamme varmistaa, että alueen yrityksillä on jatkossakin tarjolla osaavaa työvoimaa.

Siitä, millä keinoin yhteiseen tavoitteeseen päästään, kuultiin Lapualla. Uusia, hankkeen aikana yhdessä kehitettyjä toimintamalleja TosiDuuni, TuttuDuuni ja EtäDuuni esiteltiin päivän aikana käytännönläheisin esimerkein.

Kuvaukset SeDuuni -toimintamalleista julkaistaan tällä sivustolla kesän 2011 aikana. Kuvausten avulla on helppo lähteä soveltamaan luotuja toimintamalleja myös uusiin perustutkintoihin ja työpaikoille.

Kiitos kaikille Harjakais -seminaariin osallistuneille, te herätitte päivän henkiin!

SeDuuni on mahdollisuus - jaetaan se yhdessä!


11.5.2011 Lähihoitajapäivä kokosi työelämän, opiskelijat ja opettajat yhteen

Koulutuskeskus Sedu Koskenalantien 200 -paikkainen auditorio täyttyi ääriään myöten, kun hoitotyön ammattilaiset Etelä-Pohjanmaan hoitoyksiköistä, hoitotyön opettajat ja osa lähihoitajaopiskelijoista saapui ammentamaan eväitä hoitotyön haasteisiin. Keskiviikkona 11.5.2011 pidetyssä koko päivän kestävässä koulutustapahtumassa kuultiin koskettavia ja puhuttelevia, osin hauskojakin puheenvuoroja pääasiassa potilaan ja omaisten kohtaamiseen liittyvistä aiheista.

Päivän tervetulosanat lausui tapahtuman pääjärjestelyistä vastaava opettaja Terhi Haapala. Hyvinvoinnin toimialajohtaja Hellevi Lassila muistutti puheenvuorossaan siitä, kuinka lähihoitajan työ on Etelä-Pohjanmaalla edelleen arvostettua ja miten tulevaisuudessa lähihoitajien tarve työelämässä tulee huomattavasti kasvamaan. Sosiaali- ja terveysministeriöstä terveiset toi neuvotteleva virkamies Maire Kolimaa, joka puheessaan käsitteli hoitotyön haasteita ja mahdollisuuksia muun muassa toukokuun alusta voimaan astuneen uuden terveydenhuoltolain näkökulmasta.

Hanna Hävölä Pirkanmaan hoitokodista luennoi mielenkiintoisesti ja koskettavasti saattohoidosta ja hoitajan osuudesta sen toteuttamisessa. Jatkoa aiheen käsittelyyn tuli surututkija Anna-Liisa Ahon luennosta, joka sisälsi tutkimustietoa muun muassa surun selviytymiskeinoista ja surun ilmenemismuodoista.

Näyttelijä Laura Jurkka sai kuulijat repeämään nauruun useaan otteeseen esittäessään kehon kielen ulottuvuuksia ja ilmenemistä eri tilanteissa. Moni hoitaja kertoi palautteessaan voivansa hyödyntää näitä ideoita myös vuorovaikutustilanteessa potilaan kanssa. Koulutuspäivän viimeisimpiin esiintyjiin lukeutui kokemusasiantuntijan henkilökohtainen ja avoin tilitys siitä, millaista on elämä masentuneena ja voiko siitä selvitä.

Tilaisuuden lopuksi SeDuuni -hankkeen työelämäkoordinaattori lausui kiitokset osallistujille ja järjestelyissä mukana oleville henkilöille. Lisäohjelmanumerona oli paikallaolijoiden kesken suoritettu arvonta, joka suoritettiin palautekyselyiden täytön jälkeen. Koulutuskeskus Sedu (hyvinvointitoimiala) sekä ammattijärjestöt Super ja Tehy tarjosivat päivään sisältyvät kahvit, ruoan ja välipalan.23.3. ja 24.3.2011 TosiDuunia Seinäjoella

Yksi Seinäjoen ensimmäisen vuoden lähihoitajaopiskelijaryhmistä lähtee opettelemaan perushoitoa aitoon työympäristöön opettajien johdolla. TosiDuuni -päivät toteutetaan ke 23.3. ja to 24.3.2011. Laajennetun oppimisympäristön toteutuspaikkoina ovat Simunanrannan palvelukeskuksen Tuomikoti ja Seinäjoen kaupunginsairaalan osasto 2. Ryhmä tutustuu päivien aikana myös kaupunginsairaalan tiloissa toimiviin palveluihin kuten hoitotarvikejakeluun, fysioterapiaan ja hygieniahoitajan toimenkuvaan.7.3.2011 SeDuuni ruoanpakkauksessa ja kuljetuksessa Lapualla

Toisen vuosikurssin opiskelijat tutustuvat koko kevään ajan ruoan pakkaamiseen ja kuljetukseen keskuskeittiöltä jakelupisteeseen. Jakelupisteessä opiskelijat tutustuvat ruoan esille laittoon ja jakeluun, lopuksi kuljetusastioiden pakkaamiseen takaisin keittiölle.

Lisätietoja: työelämäkoordinaattori Kirsi Nyrhinen, 040 868 0235 tai kirsi.nyrhinen(at)sedu.fi7.3.2011 SeDuuni erityisruokavaliot

Lapuan opiskelijat lähtevät viikoksi opiskelemaan käytäntöön erityisruokavalioita diettikeittäjän kanssa. Tarkoituksena tutustua Erityisruokavalioihin ja tuotevalikoimaan mitä voidaan hyödyntää erityisruoka-annoksia valmistettaessa.

Lisätietoja: työelämäkoordinaattori Kirsi Nyrhinen, 040 868 0235 tai kirsi.nyrhinen(at)sedu.fi

 
16.3.2011 Tyhy –päivä toimintakeskuksen asiakkaille

Koulutuskeskus Sedun lähihoitajakoulutuksen kuntoutuksen koulutusohjelmaryhmä järjestää yhteistyössä SeDuuni -hankkeen kanssa TYHY-/koulutus -päivän Seinäjoen toimintakeskuksen tuetun työn palvelun asiakkaille ke 16.3.2011.
 
Koskenalantiellä järjestettävä päivä sisältää lyhyitä luentoja työhyvinvointiin liittyvistä aiheista ja monenlaista toiminnallista virikettä niiden väliin mm. hierontaa. Päivän tavoitteena on tarjota työssäkäyville nuorille ja aikuisille kehitysvammaisille päivä, jossa annetaan eväitä oman työhyvinvoinnin ylläpitämiseen ja edistämiseen. 

 

09.02. 2011 Työpaikkaohjaajakoulutusta Kauhajoella
17.02.2011 Työpaikkaohjaajakoulutusta Evijärvellä
23.02.2011 Työpaikkaohjaajakoulutusta Alajärvellä
Koulutukset on tarkoitettu lähihoitajaopiskelijoiden työssäoppimisen ohjaukseen ja näytön arviointiin osallistuville henkilöille.

Lisätietoja koulutuksesta: työelämäkoordinaattori Tuija Mattila, 040 868 0231 tai tuija.mattila(at)sedu.fi 

 

SeDuuni Kivipurossa

21.2. – 25.2..2011 SeDuuni kivipuron toimintakeskuksessa
21.2.-25.2.2011 SeDuuni Kivipurojn palvelukeskuksessa
7.3- 13.4. 2011 SeDuuni Kivipuron Kuntoutuskodilla

Kodinhuoltaja opiskelijat ja opettajat tutustuvat Kivipuro ry:n keittiötöihin ja ruokahuoltoon, puhtaanapitoon ja siivoukseen, asiakkaan avustamiseen ja viriketoimintaan.
Lisätietoja: työelämäkoordinaattori Kirsi Nyrhinen, 040 868 0235 tai kirsi.nyrhinen(at)sedu.fi


 
14.-15.2.2011 Opintomatka Helsinkiin

Opintomatka Helsinkiin hotelli-, ravintola- ja catering-alan opettajien ja työelämän edustajien kanssa. Matkan tarkoituksena on tutustua Ravintolakoulu Perhon toimintaan sekä benchmarkata heidän tapojaan ja toimintamallejaan työssäoppimisessa, uusien opetussuunnitelmien soveltamisessa ja työelämäyhteistyössä. Lisäksi vieraillaan työpaikoilla, joissa voi suorittaa työssäoppimista ja kuullaan työpaikkojen näkemyksiä oppilaitos-yritysyhteistyöstä, opetussuunnitelmien työelämävastaavuudesta ja ammatillisen opetuksen kehittämistarpeista.

Tavoitteena on löytää uusia ideoita ja ajatuksia siitä, miten Koulutuskeskus Sedun ja Etelä-Pohjanmaan työpaikkojen yhteistyötä voidaan tiivistää ja viedä ammatillista oppimista entistä enemmän työpaikoille sekä kehittää opetuksen työelämävastaavuutta alueen vahvuuksien näkökulmasta.

Matka toimii samalla verkostoitumisfoorumina opettajille ja työpaikkojen edustajille, mikä hyödyttää työelämäyhteistyön toteutusta tulevaisuudessa. Matkalla kerrotaan myös Sedussa testattavana olevasta työssäoppimisen mobiiliohjausjärjestelmästä ja pyritään edistämään työpaikoilla sen käyttöönottoa opiskelijoiden ohjauksen välineenä sekä opettajan ja työpaikkaohjaajan vuorovaikutuksen tiivistäjänä.

Lisätietoja opintomatkasta: työelämäkoordinaattori Kirsi Nyrhinen, 040 868 0235 tai kirsi.nyrhinen(at)sedu.fi

 
9.2.2011 Hyvänolon ilta

Upankadun opiskelijoiden työpaikkaohjaajille sekä työssäoppimispaikkojen edustajille suunnattu rentouttava ilta hyvän ruuan parissa. Illassa  käymme läpi uudistunutta opetussuunnitelmaa, Maire Loppi kertoo Pohojalaasen hyvästä olosta ja Päivi Saarimäki puhuu työssä jaksamisesta ja omasta hyvinvoinnista.

Lisätietoja Hyvänolon illasta: työelämäkoordinaattori Kirsi Nyrhinen, 040 868 0235 tai kirsi.nyrhinen(at)sedu.fi03.02.2011 Kirjastoalan turvallisuuspäivä

Kysytty teemapäivä Sedu Seinäjoki, Koulukadun opetuspisteessa kirjastoalan asiakaspalvelun ammattilaisille, varaa aika kalenteristasi!

Koulutuspäivän teemana on turvallisuus kirjastoissa ja nimenomaan asiakaspalvelutyössä. Tilaisuus on suunnattu valmistuville koulutuskeskus Sedun asiakaspalvelun ja kirjastoalan opiskelijoille, opetushenkilöstölle sekä alueen kirjastojen henkilökunnalle. 

Päivän aikana käsitellään mm. Espoon kirjastojen toimintamallia haastavissa ja jopa henkilökunnan turvallisuutta uhkaavissa asiakaspalvelutilanteissa. Erityisenä painopisteenä ovat erityisryhmät ja niiden kohtaaminen kirjastotyössä.

  • Asiakkaan kohtaaminen Jani Nieminen, erityiskirjastovirkailija, Entressen kirjasto, Espoo
  • Turvallisuuden kehittäminen kouluttamalla Ilari Luoma, turvallisuusalan kouluttaja, Sedu aikuiskoulutus
  • Työympäristön turvaaminen Toni Ketola, Työnjohtaja/Huoltoedustaja, YIT Oy Kiinteistötekniikka: YIT Turva 

Lisäksi kuullaan  turvallisuusalan kouluttajia, sekä heidän työelämäyhteistyöverkostonsa turvallisuusalan yrityksiä.
Lisätietoja koulutuksesta: työelämäkoordinaattori Antti Juuti, 040 868 0234 tai antti.juuti(at)sedu.fi

 
31.1.2011 SeDuuni pikaruokaa ABC:llä

ABC:llä opiskelijat pääsevät tekemään pizzoja, hampurilaisia ja kahvileipiä. Opiskelijat tutustuvat kahvilan ja pikaruokapaikan laitteiden puhdistukseen, pääsievät käyttämään kahvilan omavalvontaa, opiskelijat voivat tutustua kassajärjestelmiin ja saavat olla mukana asiakaspalvelussa oikeiden asiakkaiden parissa. Toiminta kestää kolme päivää .29.1.2011 Suuren tilaisuuden järjestämistä Matadorissa

Kolmannen vuoden kokkiopiskelijat osallistuvat pöytien kattamiseen, lihanleikkaukseen, tarjoiluun ja noutopöydän hoitoon Ruokaravintola Matadorissa isossa 1000 henkilön juhlatilaisuudessa.


28.1.2011 Asiakaspalvelua ja ruoanvalmistusta

Ensimmäisen vuoden kokkiopiskelijat suorittavat osan opintokokonaisuudesta majoitus- ja ravitsemisalalla toimivan Fazer Food Services -ketjun Amica -ravintolassa auttaen ruoanvalmistuksessa ja asiakaspalvelussa yrittäjyyskasvatu -konferenssin ajan.


26.1.2011 Pöytien kattamista Opinlakeus -messuilla

Hotelli- ravintola- ja cateringalan palveluvastaava -opiskelijat  kattavat Seinäjoki Areenalla  pöytiä Opinlakeus -messuja varten.


11.1.2011- 7.4.2011 Maatalouden opiskelijat maatalous- ja rautakaupassa

Maaseutualan perustutkinnon opiskelijat tutustuvat Agrimarketissa ja K-Maataloudessa maatalous- ja rautakaupan toimintaan sekä elintarvikekuljetusliikkeen toimintaan Ilmajoella.


11.01.2011 Työpaikkaohjaajakoulutusta Lappajärvellä
13.01.2011 Työpaikkaohjaajakoulutusta Vimpelissä
26.01.2011 Työpaikkaohjaajakoulutusta Kortesjärvellä

Koulutukset on tarkoitettu lähihoitajaopiskelijoiden työssäoppimisen ohjaukseen ja näytön arviointiin osallistuville henkilöille.

Lisätietoja koulutuksesta: työelämäkoordinaattori Tuija Mattila, 040 868 0231 tai tuija.mattila(at)sedu.fi


19.-20.1.2011 lähihoitajat TosiDuunissa

TosiDuuni -opetusyhteistyökokeilut työpaikoilla jatkuvat. Seuraavaksi lähihoitaja-opiskelijat oppivat oikeissa duuneissa opettajan johdolla Lappajärven hoiva- ja kuntoutusosastolla ke 19.1. 2011 ja to 20.1.2011 klo 8.00 – 12.00.

Lisätietoja TosiDuuni -toimintamallista:  työelämäkoordinaattori Tuija Mattila, 040 868 0231 tai tuija.mattila(at)sedu.fi

 

18.1.2011 Minnesota -koulutus sosiaali- ja terveysalan opettajille ja opiskelijoille Sedu Koskenalantiellä.
Opettajien luennot B -auditoriossa klo 8:15 - 11:30 ja opiskelijoiden luennot A -auditoriossa klo 8:15 – 13:15
Lisätietoja koulutuksesta:  työelämäkoordinaattori Tuija Mattila, 040 868 0231 tai tuija.mattila(at)sedu.fi 14.1.2011 ”Asenne ratkaisee" -teemapäivä

Sedu Kauhajoen opetuspisteessä opiskelijoille ja henkilökunnalle perjantaina 14.1.2011 klo 9 – 14. Ohjelmassa  Epp Perälän luento, esimiehen puheenvuoro työnhausta ja asiantuntijapaneeli koostuen horaca- ja sote- puolen käytännön työn ammattilaisista.

"Asenne ratkaisee" -päivä on osa Koulutuskeskus Sedun Yrittäjyyden teemavuotta, joka käynnistyi lukuvuoden alkaessa.

Lisätietoja teemapäivästä:  työelämäkoordinaattori Tuija Mattila, 040 868 0231 tai tuija.mattila(at)sedu.fi 


Etusivulle


Lähihoitajapäivä
Nimi