Lähihoitajapäivä kokosi työelämän, opettajat ja opiskelijat yhteen

Koulutuskeskus Sedu Koskenalantien 200 paikkainen auditorio täyttyi ääriään myöten, kun hoitotyön ammattilaiset Etelä-Pohjanmaan hoitoyksiköistä sekä hoitotyön opettajat sekä osa lähihoitajaopiskelijoista saapui ammentamaan eväitä hoitotyön haasteisiin. Keskiviikkona 11.5.2011 pidetyssä koko päivän kestävässä koulutustapahtumassa kuultiin koskettavia ja puhuttelevia, osin hauskojakin puheenvuoroja pääasiassa potilaan ja omaisten kohtaamiseen liittyvistä aiheista.

Päivän tervetulosanat lausui tapahtuman pääjärjestelyistä vastaava opettaja Terhi Haapala. Hyvinvoinnin toimialajohtaja Hellevi Lassila muistutti puheenvuorossaan siitä, kuinka lähihoitajan työ on Etelä-Pohjanmaalla edelleen arvostettua ja miten tulevaisuudessa lähihoitajien tarve työelämässä tulee huomattavasti kasvamaan. Sosiaali- ja terveysministeriöstä terveiset lähihoitajapäivään lausui neuvottele virkamies Maire Kolimaa, joka puheessaan käsittele hoitotyön haasteita ja mahdollisuuksia muun muassa juuri voimaan astuneen uuden terveydenhuoltolain kautta.

Pirkanmaan hoitokodista Hanna Hävölä luennoi hyvin mielenkiintoisesti ja koskettavasti saattohoidosta ja hoitajan osuudesta sen toteuttamisessa. Jatkoa aiheen käsittelyyn tuli surututkija Anna-Liisa Ahon luennon kautta, joka sisälsi tutkimustietoa muun muassa surun selviytymiskeinoista ja surun ilmenemismuodoista.

Näyttelijä Laura Jurkka sai kuulijat repeämään nauruun useaan otteeseen esittäessään kehon kielen ulottuvuuksia ja ilmenemistä eri tilanteissa. Moni hoitaja palautteessaan kertoi voivansa hyödyntää näitä ideoita myös vuorovaikutustilanteessa potilaan kanssa. Koulutuspäivän viimeisimpiin esiintyjiin lukeutui kokemusasiantuntijan henkilökohtainen ja avoin tilitys siitä, millaista on elämä masentuneena ja voiko siitä selvitä.

Tilaisuuden lopuksi SeDuuni -hankkeen työelämäkoordinaattori lausui kiitokset osallistujille ja järjestelyissä mukana oleville henkilöille. Lisäohjelmanumerona oli paikallaolijoiden kesken suoritettu arvonta, joka suoritettiin palautekyselyiden täytön jälkeen. Koulutuskeskus Sedu (hyvinvointitoimiala) sekä ammattijärjestöt Super ja Tehy tarjosivat päivään sisältyvät kahvit, ruoan ja välipalan.