Arkistoitua

Arkistoimme menneiden vuosien kuulumiset.                    
ajankohtaista.gif

Kesäkuu 2011, viikko 25

Mennyt työviikko on kulunut ahkeran ideoinnin ja menneen puntaroinnin merkeissä. Ilolla olen voinut todeta, että SeDuuni -tiimi (koordinaattorit, opettajat ja työpaikkojen yhteistyöhenkilöt) ovat saaneet huikeita tuloksia aikaan päättyneen lukuvuoden kuluessa. Konkreettisina lukuina tämä tarkoittaa muiden muassa 3 uutta työelämäyhteistyön toimintamallia; TosiDuuni, TuttuDuuni ja EtäDuuni lukuisine alakohtaisine kokeiluineen, uusia opetussuunnitelman pohjalta laadittuja eTaitava-kysymyksiä 46 koulutusohjelmaan sekä 22 toteutunutta opettajien työelämäjaksoa. Kesän aikana uudistamme SeDuuni -sivuston rakennetta ja tuomme tarkempaa tietoa tähän mennessä kehitetyistä toimintamalleista kaikkien ulottuville ja vapaasti hyödynnettäväksi omien toimintojen kehittämisessä.

Tulevana lukuvuonna haasteita on edelleen; miten jalkautamme nyt kehitetyt toimintamallit uusiin perustutkintoihin ja uusille työpaikoille osaksi ammatillisen opetuksen arkea? Miten eTaitavaa voidaan hyödyntää entistäkin tehokkaammin työssäoppimisen ohjauksessa opiskelijan ja työpaikkaohjaajan tukena ja opettajan työn apuna? Entä miten vahvistamme hyvään vauhtiin päässeitä yhteistoiminnan muotoja, jotta niistä muodostuisi pysyviä opetuksen käytänteitä?

Hankkeen jatkoaikapäätös ei vielä tätä kirjoittaessa ole saapunut rahoittajalta. Luotan kuitenkin siihen, että suullisesti sovittu jatkoaika meille myönnetään. Jatkoaika tarkoittaa sitä, että voimme vielä ensi lukuvuodenkin toimia täysipainoisesti sillanrakentajina oppilaitoksen ja työelämän välillä. Vahvin muutosvoima on kuitenkin käytännön toimijoilla, opettajilla ja työpaikoilla. Ilman teitä ei olisi SeDuunia. Siksi toivonkin, että virkistävän kesän jälkeen saamme taas jatkaa yhteistä työtä kanssanne siinä hyvässä hengessä, jossa tähän mennessäkin olemme toimineet. Mukaan mahtuu myös uusia toimijoita ja ideoita, annathan kuulua itsestäsi!

Tänään alkaa monen työrupeama kääntyä pikku hiljaa kesäloman puolelle. Juhannuksen vaihtelevasta sääennusteesta huolimatta uskon, että keskikesän juhla virittää ajatukset levon, palautumisen ja virkistymisen aaltopituudelle. Toivotan jokaiselle rauhallista ja lämminhenkistä juhannusta sekä hyvää kesää seuraavan runon tunnelmissa.

Vesa-Matti Loirin tulkitsemana tämä suomalaisen kesän taian osuva kuvaus on kuultavissa sävelinä osoitteessa:

http://www.youtube.com/watch?v=YNlBrJkvzg0&feature=related

Mennyt työviikko on kulunut ahkeran ideoinnin ja menneen puntaroinnin merkeissä. Ilolla olen voinut todeta, että SeDuuni -tiimi (koordinaattorit, opettajat ja työpaikkojen yhteistyöhenkilöt) ovat saaneet huikeita tuloksia aikaan päättyneen lukuvuoden kuluessa. Konkreettisina lukuina tämä tarkoittaa muiden muassa 3 uutta työelämäyhteistyön toimintamallia; TosiDuuni, TuttuDuuni ja EtäDuuni lukuisine alakohtaisine kokeiluineen, uusia opetussuunnitelman pohjalta laadittuja eTaitava-kysymyksiä 46 koulutusohjelmaan sekä 22 toteutunutta opettajien työelämäjaksoa. Kesän aikana uudistamme SeDuuni -sivuston rakennetta ja tuomme tarkempaa tietoa tähän mennessä kehitetyistä toimintamalleista kaikkien ulottuville ja vapaasti hyödynnettäväksi omien toimintojen kehittämisessä. Tulevana lukuvuonna haasteita on edelleen; miten jalkautamme nyt kehitetyt toimintamallit uusiin perustutkintoihin ja uusille työpaikoille osaksi ammatillisen opetuksen arkea? Miten eTaitavaa voidaan hyödyntää entistäkin tehokkaammin työssäoppimisen ohjauksessa opiskelijan ja työpaikkaohjaajan tukena ja opettajan työn apuna? Entä miten vahvistamme hyvään vauhtiin päässeitä yhteistoiminnan muotoja, jotta niistä muodostuisi pysyviä opetuksen käytänteitä?Hankkeen jatkoaikapäätös ei vielä tätä kirjoittaessa ole saapunut rahoittajalta. Luotan kuitenkin siihen, että suullisesti sovittu jatkoaika meille myönnetään. Jatkoaika tarkoittaa sitä, että voimme vielä ensi lukuvuodenkin toimia täysipainoisesti sillanrakentajina oppilaitoksen ja työelämän välillä. Vahvin muutosvoima on kuitenkin käytännön toimijoilla, opettajilla ja työpaikoilla. Ilman teitä ei olisi SeDuunia. Siksi toivonkin, että virkistävän kesän jälkeen saamme taas jatkaa yhteistä työtä kanssanne siinä hyvässä hengessä, jossa tähän mennessäkin olemme toimineet. Mukaan mahtuu myös uusia toimijoita ja ideoita, annathan kuulua itsestäsi!Tänään alkaa monen työrupeama kääntyä pikku hiljaa kesäloman puolelle. Juhannuksen vaihtelevasta sääennusteesta huolimatta uskon, että keskikesän juhla virittää ajatukset levon, palautumisen ja virkistymisen aaltopituudelle. Toivotan jokaiselle rauhallista ja lämminhenkistä juhannusta sekä hyvää kesää seuraavan runon tunnelmissa. Vesa-Matti Loirin tulkitsemana tämä suomalaisen kesän taian osuva kuvaus on kuultavissa sävelinä osoitteessa:
Nocturne

"Ruislinnun laulu korvissani
tähkäpäiden päällä täysi kuu;
kesä-yön on onni omanani,
kaskisavuun laaksot verhouu.
En ma iloitse, en sure, huokaa;
mutta metsän tummuus mulle tuokaa,
puunto pilven, johon päivä hukkuu,
siinto vaaran tuulisen, mi nukkuu,
tuoksut vanamon ja varjot veen;
niistä sydämeni laulun teen.

Sulle laulan neiti, kesäheinä,
sydämeni suuri hiljaisuus,
uskontoni, soipa säveleinä,
tammenlehvä-seppel vehryt, uus.
En ma enää aja virvatulta,
onpa kädessäni onnen kulta;
pienentyy mun ympär' elon piiri;
aika seisoo, nukkuu tuuliviiri;
edessäni hämäräinen tie
tuntemattomahan tupaan vie."
- Eino Leino -

Projektipäällikkö Hanna-Mari


Kesäkuu 2011, viikko 24

Kesäkausi tuntuu hiljentäneen sähköpostin ja antaa aikaa tulevan syksyn suunnitteluun ja menneen vuoden tarkasteluun. Kaivoin hieman www-sivustomme tilastoja ja tilannetta kesältä 2010. Ennen sivujen viime kesäistä uudistamista kävijöitä sivustolla oli 1780. Uudistuneet sivut julkaistiin heinä- ja elokuussa 2010. Kesäkuussa 2011 sivustolla on ollut yhteensä 10516 kävijää, eli vuoden aikana sivustolla on vierailtu 8636 kertaa, kiitos siitä!

Kävijämäärän huima kasvu selittynee ainakin osittain sivuston aktiivisesta ylläpitämisestä. Olemme tiedottaneet kaikista hankkeen järjestämistä tapahtumista ennakkoon tapahtumia sivulla ja liittäneet raportit tapahtumien kulusta jälkikäteen tapahtuneita osioon. Olemme myös pitäneet viikoittain ajankohtaista sivulla blogia, johon jokainen SeDuuni –hankkeen työntekijä on vuorollaan kirjoittanut omasta viikostaan ja tapahtumista omasta näkövinkkelistään. Tavoitteenahan on tehdä hankkeen toiminta, meidän työmme näkyväksi, konkreettisesti osoittaa mihin aikamme työviikossa kuluu ja millaisia tapaamisia jne. esimerkiksi yhden tapahtuman järjestäminen vaatii.

Sivuston uudistamista jatketaan taas tänä kesänä. Työelämäkoordinaattorien määrän vähentyessä viidestä yhteen on sivustojen uudistaminen ainakin sillanrakentajien osiossa tarpeellista. Koordinaattorien, opettajien ja työpaikkojen yhteistyöstä on muovautunut kolme erilaista toimintamallia ja tavoitteena on selkeyttää sivuston rakennetta ja sisältöä ainakin sillanrakentajien osalta.

Mobiiliohjauskoordinaattori Katri

Kesäkuu 2011, viikko 23

Yksi kesän riemullisimmista hetkistä koetaan hellepäivänä, jolloin vietetään aikaa toimistohuoneessa töiden parissa! Tätä riemua koen parhaillaan blogia kirjoittaessani, kun ulkona lämpö lähenee + 30 astetta. Viime viikolla koettiin esimakua kesän lämmöstä osallistuessamme Hanna-Marin kanssa kaksipäiväiseen hoitotieteen kansalliseen konferenssiin Helsingissä, jossa hyvän sään siivittämänä olimme esittelemässä TosiDuuni -mallia korkeakoulujen opetushenkilöstölle ja tutkijoille.

Tällä viikolla hankkeiden yhteisessä aurauskökkä -tapaamisessa vaihdettiin kuulumia ennen kesälomille jääntiä. Tärkeänä viikon sisältönä on ollut kartoittaa muiden koordinaattoreiden tulevan lukuvuoden sovittuja tapahtumia yhteisten keskustelujen kautta, että osaan jatkaa heidän alulle panemiaan toimintamalleja kunnialla seuraavan vuoden aikana.

Koordinaattoreiden yhteinen vuoden pituinen taival on päättymässä ja ansaittu (helle) loma odottamassa. Kulunut vuosi on antanut mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin niin Sedun sisällä kuin ulkopuolellakin. Vuosi on tuonut paljon haasteita ja niistä selviämisiä, kokemuksellisia muistoja ja elämänkokemukseen uuden ulottuvuuden. Kiitos kaikille kuluneesta vuodesta ja menestystä tuleviin haasteisiin!

Versosta varttuneeksi -Tuija Mattila

Toukokuu 2011, viikko 22

Lukuvuosi päättyi. Onnea puolestani kaikille ammattiin valmistuneille ja kaikille teille, jotka olette edenneet opinnoissanne kohti valmistumista! Tiistaina olin Lapuan toimipisteessä tutustumassa matkailuopetuksen työelämäyhteistyöhön. Valmistuva opiskelija esitteli meille tapahtumia, joissa opiskelijat ovat olleet työpaikoilla tekemässä avustavia tehtäviä. Opiskelijat ovat olleet mm. Framilla Seinäjoella, Etelä-Pohjanmaan matkailun järjestämässä maaseutumatkailu-seminaarissa ja WildLife -luontofilmifestivaaleilla Vaasassa kokousavustajina. Näissä tehtävissä he ovat päässeet harjoittelemaan ja oppimaan uusia asioita markkinoinnista, tietotekniikasta ja ohjelmapalvelujen tuottamisesta. Työssäoppimisjaksoilla matkailualan opiskelijat ovat olleet mm. Kreikassa, Sloveniassa, Nepalissa ja Eritreassa. Aika reilua, jo opiskeluaikana pääsee reissaamaan noin pitkälle! Aurinkoista kesää kaikille, olittepa sitten jäätelökioskilla töissä tai asiakkaana!

Puusta pytingiksi -Mikko Kamila

Toukokuu 2011, viikko 21


Vuosi on ollut kiireinen ja haastava erilaisten toimintamallien ja työelämäyhteistyön ympärillä. Kohti kesää kuitenkin mennään ja kesälomia odotellaan.

Tällä viikolla olemme käyneet opettajien ja opiskelijoiden kanssa opintovierailuilla Hotelli- Ravintola Sorsanpesässä, Hotelli-Ravintola Almassa ja Seinäjoen Leirintäalueella. Viikon päätteeksi kävimme tutustumassa Veljekset Keskisen puutarhamyymälään ja pääsimme tutustumaan Onnentähti-hotelliin.

Kaunis kiitos kaikille työelämän edustajille ja opettajille yhteistyöstä kuluneen vuoden aikana.

Hyvää kesää kaikille.

Pellolta pöytään -Kirsi Nyrhinen

Toukokuu 2011, viikko 20

Maanantaina pidimme hankkeen koordinaattoritapaamisen Lapualla Teatteri Hiomossa. Tapaamisen tarkoituksena oli ”ottaa lava haltuun” ja valmistautua keskiviikkona pidettävään hankkeen tulosten esittelyseminaariin, Harjakaisiin. Päivän aikana kävimme läpi ja viimeistelimme Harjakaisten ohjelman ja järjestimme tilan juhlakuntoon.

Tiistain olin Ilmajoen Pappilantien opetuspisteessä kertomassa opettajille 16–17 -vuotiaiden nuorten tekemistä vaarallisista ja erittäin haitallista töistä tehtävistä ilmoituksista ja syyslukukaudella käyttöön otettavista ilmoituskäytännöistä. Toiminatamallin pitkästä nimestä johtuen se on saanut työnimen: VAHA.

Keskiviikkona oli vuorossa hankkeen tuloksia esittelevä Harjakaisseminaari. Harjakaisiin osallistui koulutuskeskus Sedun työntekijöitä ja yhteistyökumppaneita ja -yrityksiä. Ohjelmassa oli toimintamallien käytännön kokeilujen esimerkkejä opettajien ja työelämän edustajien kuvaamina ja muutama loistava näytelmä. Seminaarissa vallitsi välitön ja rento ilmapiiri: yleisö osallistui järjestettyihin aktiviteetteihin ja syntynyt keskustelu oli rakentavaa ja monipuolista. Uskon että päivä antoi monelle osallistujalle uusia ideoita yhteisten toimintojen kehittämiseen ja rohkeutta uusien toimintamallien testaamiseen.

Iso kiitos kaikille seminaariin osallistuneille koko SeDuuni -tiimin puolesta!

Pellistä pyörille -Antti Juuti

Toukokuu 2011, viikko 19

Kevät on suorastaan pirskahtanut ja purskahtanut valloilleen ja taas aivan huomaamatta. Ei ole pitkää aikaa, kun sadattelimme lumen paljoutta ja nyt katson kaihoisasti työhuoneen ikkunasta ulos, kun aurinko paistaa täydeltä terältä ja mittari näyttää lähes hellelukemia!

Viime viikolla aikaa kului Keskisen kyläkaupan työpaikkaohjaajakoulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Oli todella innostavaa ja piristävää kouluttaa oikeasti aiheesta kiinnostuneita henkilöitä. Kävimme yhden iltapäivän aikana Keskisen myyjien kanssa todella mielenkiintoista keskustelua työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näyttöjen käytännön toteutuksesta ja varsinkin opiskelijan ohjaamisesta työpaikalla.

Hankkeen harjakaisseminaarin valmistelutyöt täyttävät muun liikenevän hanketyöajan. Esiintyjien varmistelua ja opastamista, toimintamallien ja pilottien kuvaamista, ruokailujen tilaamista, seminaaritilan varustuksen ja somistuksen suunnittelua…tavoitteena osallistujille oikeasti elämyksellinen ja erilainenkin työpäivä työelämäyhteistyöteeman äärellä.

Toisessa työssäni festivaalikoordinaattorina jouduin jälleen kerran huomaamaan sen, että palapeli koostuu monesta palasta ja kun yksi puuttuu, kuva ei ole kokonainen. Tuottamani festivaalin yksi pääesiintyjistä perui tulonsa terveydellisistä syistä ja niinpä pistimme yhden illan aikana huolellisesti suunnittelemamme ohjelman uusiksi. Nyt pitää vain muistaa tehdä muutokset joka paikkaan; onneksi juliste ja flyer olivat juuri menossa painoon ja muutos ehti vielä niihin, nettisivuille tuleekin sitten isompi remontti.

Ihania kevätpäiviä sekä tervetuloa hankkeen harjakaisseminaariin Lapualle 18.5.!

Taiteesta taseeseen – Johanna Ikola

Toukokuu 2011, viikko 18


Pääsiäisen molemmin puolin olleiden vajaiden työviikkojen jälkeen voisi luulla, että ensimmäinen täysi viikko 'tihkaasee' pituudellaan. Hanketyön mukaansa tempaavuus on kuitenkin jälleen osoittautunut todeksi, viikko on kiitänyt kuin siivillä. Tuttuun tapaan viikko käynnistyi SeDuuni -tiimipalaverilla, jossa muun muassa viimeistelimme SeDuuni -harjakaisissa esiteltäviä toimintamalli- ja case-kuvauksia. Väänsimme kättä sanamuodoista välillä lähes pohjalaiseen malliin - täytyy toivoa, että julkaistavat kuvaukset luetaan yhtä huolellisesti kuin niiden kirjoittamiseen on paneuduttu :=) .

Tiistaina sain osallistua Keskisen Kyläkaupalla järjestettyyn merkonomien työpaikkaohjaajakoulutukseen, jonka asiantuntijana kuultiin opettaja Marketta Rantalaa. Keskustelu oli vilkasta ja se avasi uusia näkökulmia työssäoppimisen tavoitteisiin ja ammattiosaamisen näyttöjen toteukseen ja sisältöihin. Iltapäivä osoitti, miten tarpeellista on aika ajoin keskustella näistä asioista ja muodostaa sitä kautta yhteistä näkemystä siitä, miten parhaalla tavalla varmistamme osaavan työvoiman saatavuuden eri aloilla.

Loppuviikon hallintopainotteisuuden jälkeen odotan innolla kahta seuraavaa tapahtumatäyteistä viikkoa. Keskiviikkona 11. 5. on luvassa rautaisannos ajankohtaista asiaa hoitotyön ammattilaisille ja lähihoitajakoulutuksen opettajille seminaarissa Koskenalantien opetuspisteessä. Päivässä kuullaan mm. kansanedustaja Paula Risikkoa ja näyttelijä Laura Jurkkaa.

SeDuuni -hankkeen tulosten esittelypäivä on vuorossa keskiviikkona 18.5. Kulttuurikeskus Paukussa Lapualla. Harjakaisseminaarissa kuullaan, miten monilla eri tavoilla opettajat ja työpaikat ova kehittäneet ammatillista opetusta entistäkin työelämälähtöisemmäksi kuluneiden kahden vuoden aikana. Seminaarin osallistujat saavat ideoita siitä, miten uudenlaiset yhteistyön toimintamallit voidaan siirtää oman opetustyön työkaluiksi tai yrityksen menestystarinan tueksi. Tarkemmat tiedot seminaarista löytyvät Tapahtumia -sivulta. Vielä ehdit myös ilmoittautua mukaan, ilmoittautumisaikaa on jatkettu 11.5. saakka.


SeDuuni on mahdollisuus - jaetaan se yhdessä!

Projektipäällikkö Hanna-Mari

Huhtikuu 2011, viikko 16


Viimeksi blogia kirjoittaessani oli edessä hiihtoloma ja nyt pääsiäisloma. Lomat näköjään seuraavat blogin kirjoitustani automaattisesti :)

Vaikka kevät keikkuen tulevi, on työrintamalla edelleen täysi höyry päällä. Hiusalalta nousi toive asiantuntijakoulutuksen järjestämiselle, jonka kohteena olisivat opettajat ja työelämä. Koulutuksen suunnittelu lähti vauhdilla käyntiin luennoitsijoita kilpailuttamalla. Viikon tehotyöskentelyn tuloksena koulutuspäivä on sovittuna toukokuulle ja ohjelma valmiina. Enää kutsut postiin ensi viikon aikana.

Hiusalan koulutusta suunnitellessa on saanut huomata koulutusalojen erilaisuuden. Jokaisella alalla on omat ammattisanastonsa ja yhteistyökumppaninsa, joiden hahmottamiseen menee oma aikansa toiminnan suunnittelun alussa. Kuitenkin on hieno huomata, miten vierailu toiseen ympäristöön laajentaa huikeasti näkökulmia koulutuskeskus Sedun toiminnasta.

Kevät täyttyy edellisen koulutuksen toteutuksen lisäksi turvallisuusalan koulutuksen suunnittelusta Eskoon henkilökunnalle syyslukukaudella sekä SeDuunin harjakaisten ja lähihoitajapäivän valmisteluista. Viimeksi mainittuun on tulossa työelämän puolelta yleisöryntäys; sitä voidaan pitää voittona sekä Sedulle että SeDuuni -hankkeelle.

Pääsiäisenä saakin varmaan jo huokaista ”huh hellettä”, sillä todella lämmintä säätä on luvassa!

Hyvää pääsiäistä!

Versosta varttuneeksi –Tuija Mattila

Maaliskuu 2011, viikko 14


Viikkoni alkoi kehityskeskustelulla maanantaina. Kävin myös tapaamassa Seinäjoki Areenan ravintolapäällikköä, jonka kanssa suunnittelimme yhteistyötä ensi syksyksi. Amicaan on tulossa 2000 henkilön lounas- ja iltatilaisuus, jossa opiskelijoilla on mahdollisuus oppia suurten tilaisuuksien tarjoilua.

Tiistaina kävimme Veljekset Keskisellä Tuurissa opettajan kanssa suunnittelemassa hotelli-, ravintola- ja catering -alan ryhmälle viikon tutustumisjaksoa Kyläkaupan ravintoloihin. Viikon aikana opiskelijat yhdessä opettajan kanssa oppivat käytännön työssä ammattiasioita. Samalla kertaa saimme sovittua tutustumiskäynnin myös elintarvikealan perustutkinnon opiskelijoille.

Keskiviikkona olin mukana toteuttamassa opiskelijoiden työnhakuvalmiuksien kehittämistilaisuutta Törnäväntien opetuspisteessa. Työ -ja elinkeinotoimistosta työvoimaohjaaja Raimo Mäntylä kertoi työn hakemisesta ja työvoimatoimiston palveluista. McDonalds´ -yrittäjä Tiina Laukkonen valotti opiskelijoille työnantajanäkökulmaa siitä, mitä työnantaja odottaa työnhakijalta työnhakutilanteessa ja kuinka kannattaa valmistautua työhaastatteluun.

Viikkoon kuului myös yrittäjyyden teemavuoden huipentumapäivän yhteistä suunnittelua Upankadun opettajien ja opiskelijoiden kanssa.

Hyvää kevään jatkoa kaikille, kyllä se kesä pian sieltä tulee!

Pellolta pöytään - Kirsi Nyrhinen

Maaliskuu 2011, viikko 13


Olen ollut järjestämässä kevään aikana kitkahitsauksen koulutuspäiviä Seinäjoen ja Ähtärin opetuspisteissä. Kouluttajana on toiminut aiheen asiantuntija, lehtori Pekka Levijoki. Maanantaina vuorossa oli Lapuan toimipiste. Koulutus koostui aamupäivän teorialuennosta ja iltapäivän työsaliosuudesta. Koulutukseen osallistuivat kone- ja metallialan opiskelijat opettajineen sekä aikuiskoulutuskeskuksen opettajia ja opiskelijoita.

Tämän viikon koordinaattori-tapaamisessa asialistalla oli keväällä järjestettävä SeDuuni harjakaiset, eli hankkeen toiminnan levitysseminaarin suunnittelu. Seminaarissa opettajat ja hankkeen toimintaan osallistuneet henkilöt pääsevät kertomaan omista kokemuksistaan ja testaamistaan toimintamalleista.

Kevään aikana olen perehtynyt 16–17 -vuotiaiden nuorten tekemistä vaarallisista töistä tehtäviin ilmoituskäytäntöihin. Työn vaarallisuus ja haitallisuus tulee huomioida työssäoppimisessa silloin kun opiskelija on alle 18-vuotias. Haitallista ja vaarallista työtä voidaan tehdä, jos siitä tehdään ilmoitus Aluehallintovirastoon. Helmi-maaliskuun aikana olen suunnitellut esitystä toimintamallista, jolla vaarallisesta työstä tehtävät ilmoitukset luodaan, arkistoidaan ja toimitetaan Aluehallintovirastolle.

Pellistä pyörille - Antti Juuti

Maaliskuu 2011, viikko 12

Työviikko käynnistyi Sedun projektien yhteisellä Aurauskökkä -tapaamisella, jossa käytiin läpi projektien tuloksia kuluneena lukuvuonna. Tapaaminen oli erinomainen katsaus kaikkeen siihen, mitä Sedun kehittämistoiminnassa on parhaillaan meneillä ja suunnitelmissa tulevaisuudessa. Yhdessä mietimme mm. sitä, millainen työkalupakki projekten avulla kehitetyistä asioista voitaisiin kasata jokaisen opettajan käyttöön; asia jäi mietintään ja uskon, että siihen palataan vielä.

Maanantai-iltapäivänä saimme rautaisannoksen tietoa osaamisen arvioinnista Sedun yhteisessä koulutusiltapäivässä. Mielenkiintoista oli myös kuulla ammattiosaamisen näyttöjen sisäisen arvioinnin tuloksista eri koulutusohjelmien välillä. Jälleen kerran todettiin, kuinka tärkeää on jakaa eri alojen ja opetuspisteiden kesken osaamista ja sitä kautta muodostaa Sedulle yhteistä osaamispääomaa. Myös työelämälle on tärkeää viedä tietoa opiskelija-arvioinnin eri näkökulmista. Yhdessä olemme enemmän, myös ammattiosaamisen näyttöjen ja työssäoppimisen toteuttamisessa.

Keskiviikkona sain osallistua Koulukadun opetuspisteessä käynnistyvän Kausivaihto-mallin koulutukseen yhdessä opiskelijaryhmän ja opettajan kanssa. S-marketpäälliköt perehdyttivät merkonomiopiskelijat päivittäistavarakaupan jaksovaihdon salaisuuksiin hyllykarttakurssin avulla. Oli mukavaa huomata, miten käytäntö ja teoria kohtaavat tässä opettajien ja työpaikan yhdessä suunnittelemassa kokonaisuudessa, jonka esittely sai opiskelijoiden jakamattoman huomion. Innolla odotan opiskelijoiden, työpaikkaohjaajan ja opettajan kokemuksia huhtikuun alussa toteutuvasta jaksonvaihdostyöskentelystä.

Loppuviikon tiukan hankehallintoväännön kruunasi torstaina Metropolia -ammattikorkeakoulusta saatu tieto; hankkeessa testattava TosiDuuni -malli on hyväksytty suullisesti esiteltäväksi "Vaikuttavat oppimisympäristöt terveysalalla" - konferenssiin toukokuun lopussa! Intoa puhkuen valmistaudumme esitykseen Tuijan kanssa, haasteena on vain, miten mahduttaa kaikki mielenkiintoinen asia 10 minuutin esitykseen.

Toivotan työniloa ja aurinkoisia kevätpäiviä ensi viikkoon!

Projektipäällikkö Hanna-Mari

Maaliskuu 2011, viikko 11

Työelämäkoordinaattorin huippuhetkiä ovat ne, kun voi saattaa yhteen oppilaitoksen ja yrityselämän edustajat ja palaverissa kaikkien osallistujien poskilla karehtii innostuksen puna ja keskustelusta ei meinaa loppua tulla. Olen saanut olla läsnä kahdessa tällaisessa palaverissa parin viikon sisällä.

Ensimmäinen huippuhetki oli palaveri, jossa mukana olivat Sisustuskeskus Sellan toimitusjohtaja Johanna Peltoniemi ja Sedu Koulukadun kaksi merkonomiopiskelijaa sekä heidän opettajansa Riitta Ylihärsilä. Sisustuskeskus Sella haluaa nostaa esille eteläpohjalaista huonekalu- ja käsityöosaamista. Tätä tarkoitusta varten Sella tuottaa omien nettisivujensa alle esittelysivut em. osaajista. Lisäksi on tarkoitus tehdä esite, jossa yrittäjiä esitellään. Kaksi Sedu Koulukadun tänä keväänä valmistuvaa merkonomiopiskelijaa toteuttaa sivut ja esitteen työssäoppimisaikanaan tänä keväänä. Yhteistyö liittyy Kaarna Living -hankkeeseen, jonka yhtenä tavoitteena on antaa opiskelijoille mahdollisuus tehdä alueen yrityksien kanssa opiskeluun liittyviä projektitöitä.

Samalla pääsemme kokeilemaan SeDuuni-hankkeessa aiemmin ideoitua etätyömallia. Etätyömalli kehitettiin aluksi datanomiopiskelijoita varten, joilla on ollut vaikeuksia saada sopivia työssäoppimispaikkoja. Mallissa yritys voi antaa opiskelijalle toimeksiannon (esim. vaikkapa nettisivujen tai asiakasrekisterin toteuttamisen). Opiskelija toteuttaa projektin joko kotona tai koululla työssäoppimisaikanaan siten, että hänen ohjaava opettajansa toimii tilaajan edustajana siten, että ohjaa työn sisältöä. Monet pienyritykset tarvitsevat esim. nettisivuja, esitteitä yms., mutta heillä ei ole alan osaamista opiskelijan ohjaamiseen. Opettaja voi etätyömallissa toimia sekä työpaikkaohjaajana että ohjaavana opettajana.

Toinen huippuhetki oli Keskisen kyläkauppavierailu, josta voi lukea tarkemmin Nymanin Katrin blogikirjoituksesta viime viikolta. Yhteistyömahdollisuuksien kirjo suorastaan huimaa päätä!

Olen viilaillut tällä viikolla Sedu Lapuan ykkösvuoden merkonomiopiskelijoiden yrityselämään tutustumisviikkoa. Työelämässä toimivien merkonomien elämäntarinoiden kautta annetaan opiskelijoille kuva merkonomin laaja-alaisista uramahdollisuuksista. Parin päivän tutustuminen omavalintaiseen yritykseen ja vierailu Keskisen kyläkauppaan antaa kosketuspintaa työelämään.

Toisessa työssäni festivaalikoordinaattorina olen tällä viikolla mm. neuvotellut juomatoimittajan kanssa, etsinyt viimeisiä esiintyjiä ohjelmistokartan tyhjiin kohtiin ja kommentoinut mainostoimistosta tulleita ehdotuksia tapahtuman visuaaliseksi ilmeeksi.

Menemistä ja tekemistä siis riittää, mutta mielekästä työtä tekee mielellään, vaikka välillä olo onkin melko kaoottinen moneen suuntaan venyvän työnkuvan takia. Ihana kevätaurinko ja pidentynyt valoisa aika antavat ylimääräisiä voimia!

Taiteesta taseeseen - Johanna Ikola

Maaliskuu 2011, viikko 10

Lomat on lusittu ja loputkin työyhteisöstä ovat palanneet sorvin ääreen :) Viikko on ollut osaltani harvinaisen rauhallinen ja toimistotyöpainotteinen. Olen syöttänyt eTaitavaan valmiina olevia kysymyspattereita ja päivitellyt verkkosivustoa. Kysymysten syöttäminen tuntuu valtaisalta urakalta. eTaitava- ohjelmassa on nyt valmiina noin 250 kyselyä, mutta se on vasta murto-osa kokonaisuudesta... Positiivisesti ajateltuna; eipähän tekeminen lopu!

Viikkoon mahtui yksi tapaaminenkin. Sain osallistua Kyläkauppa Keskisen ja Sedun opettajien yhteiseen "yhteistyön tunnustelutapaamiseen". Päivä oli mielenkiintoinen, pääsimme kuulemaan kaupan historiasta, tavoitteista ja visioista. Saimme opastetun kierroksen kaupan eri osastoilla ja toiminnossa, ja ihastelimme Tuurin hotellin hienointa sviittiä.

Tapaamisen tavoiteena oli kartoittaa ja tiedustella mahdollisuuksia yhteistyön tiivistämiseen, miettiä keinoja työssäoppimisen järjestymiseen eri aloilla ja avata odotuksia puolin ja toisin. Konkreettisena ajatuksena mietitään työpaikkaohjaajakoulutuksen toteuttamista Kyläkaupan henkilöstölle. Kyläkaupan toiveena on saada lisää tietoa uusien opetussuunnitelmien sisällöistä, työssäoppimisen tavoitteista ja ammattiosaamisen näytöistä. Keskustelun pää on auennut ja uskon sen vievän erinomaisiin uusiin toimintatapoihin.

Mobiiliohjauskoordinaattori Katri

Helmikuu 2011, viikko 8

Viimeksi kun kirjoitin blogia, Koulutuskeskus Sedussa oli juuri palattu joululomalta. Nyt kun kirjoitan, edessä on hiihtoloma. Tähän väliin on mahtunut paljon aherrusta erilaisten toimintamallien parissa. Kulunut viikko on pitänyt sisällään jo perinteeksi muodostuneen maanantain koordinaattoritapaamisen, jossa pääaiheena oli SeDuuni -hankkeen loppuseminaarin ohjelman suunnitteleminen.

Toukokuussa hanke järjestää yhteistyössä Sedu Koskenalantien sosiaali- ja terveysalan perustutkintokoulutuksen kanssa lähihoitajapäivän, jonka ohjelmassa on tunnettuja ja mielenkiintoisia puhujia ja esiintyjiä muun muassa Paula Risikko ja Laura Jurkka. Tapahtumaa suunnitellaan melkeinpä päivittäin yhdyshenkilöiden sähköpostiviestittelyillä ja tapaamisin.

Hankkeen puitteissa on lukuvuoden aikana koulutettu yli 200 lähihoitajaopiskelijoiden työpaikkaohjaajaa kahdeksalla eri paikkakunnalla. Keskiviikkona päättyi työpaikkaohjaajakoulutuksen sarja Alajärvellä pidettyyn koulutukseen.

Asiantuntijapaneelit saivat jatkoa torstaina Lappajärvellä, jossa kutsuttiin paneelikeskusteluun varhaiskasvatuksen henkilökuntaa eri työssäoppimispaikoista. Ensimmäisen lukuvuoden opiskelijoilla on alkamassa työssäoppimisjakso lasten parissa, jolloin panelisteille esitettyjen kysymysten avulla he saivat tietoa tulevasta työssäoppimispaikastaan ja sen toiminnasta.

Ensi viikko on hiljaiseloa Sedun yksiköissä; suurin osa viettää ansaittua lomaa. Toisaalta työssäolijoilla on hiihtolomaviikolla usein enemmän aikaa paneutua rästiin jääneisiin töihin, kun puhelin- ja sähköpostirintamalla ei ole normaaliin työviikkoon kuuluvaa kuhinaa.

Rentouttavaa tulevaa viikkoa, miten sen sitten vietätkin!

Versosta varttuneeksi - Tuija MattilaHelmikuu 2011, viikko 7


Olimme alkuviikosta Helsingissä opintomatkalla hotelli- ravintola ja catering-alan opettajien ja työelämän edustajien kanssa maanantain ja tiistain. Matkaan osallistui henkilökuntaa kaikista Sedun toimipisteistä joissa opetetaan ruuanlaittoa. Helsingissä tutustumiskohteina olivat Ravintolakoulu Perho, Fazer Juhlat, Stockmann Herkku, Stockmann F8 ravintolamaailma ja Finnair Catering Oy. Matka oli antoisia ja herätti runsaasti uusia yhteistyöideoita, joita toivottavasti päästään toteuttamaan vielä kevään aikana.

Torstaina osallistuin lehdistötilaisuuteen, jossa kerrottiin maaseutualan työelämäyhteistyöstä Ilmajoella ja samasta aiheesta tehtiin radiohaastattelu.

Viime viikolla oli Hyvänolon ilta Upankadulla. Järjestäjinä toimivat Kotityö-ja puhdistuspalvelujen perustutkinnon opettajat ja SeDuuni – osumaa työhön – hanke. Opiskelijat vastasivat ansiokkaasti tarjoiluista. Tilaisuudessa kuultiin pohojalaasen hyvästä olosta murrekirjailija Maire Loppia. Kotitalousyrittäjä Päivi Saarimäki kertoi työssä jaksamisesta ja hyvinvoinnistaan omien kokemustensa kautta. Ilta kului mukavasti maistuvan ruoan ja hyvien puhujien parissa.

Pellolta pöytään - Kirsi Nyrhinen

Helmikuu 2011, viikko 6

Työviikkoni alkoi SeDuuni -tiimin koordinaattoritapaamisella. Tapaamisen aluksi koottiin yhteen ajatuksia menneen syksyn toiminnasta ja tuloksista sekä mietittiin, mitkä ovat kunkin vastuuketjun keskeiset toimenpiteet tämän kevään aikana. Lisäksi ideoimme erilaisia tapoja levittää tietoa Sedun henkilöstölle hankkeessa kehitetyistä uusista toimintamalleista.

Tiistaina pitkittynyt flunssani jatkoi pahenemistaan, joten edessä oli käynti lääkärillä ja päivä saikkua. Keskiviikkona pidimme suunnittelupalaverin Törnäväntien opetuspisteessa 9.3 järjestettävästä työnhakukoulutuksesta. Tarkoitus on työpaikkojen asiantuntijapuheenvuorojen kautta havainnollistaa, mitä työpaikat odottavat työntekijöiltään ja mitkä asiat kiinnittävät työnantajan huomiota työhaastattelutilanteissa. Viikon aikana olen myös järjestellyt Lapuan ja Ähtärin opetuspisteissä pidettäviä kitkahitsauksen koulutuspäiviä. Koulutukset tullaan pitämään jakson 4 aikana.

Torstaina osallistuin palaveriin, jossa käsiteltiin säännöksiä koskien nuorten työntekijöiden käyttämisestä vaaralliseen työhön tehtäviä ilmoituksia ja nykyisiä ilmoituskäytäntöjä. Loppuviikko kuluukin tämän aiheen parissa vastuulleni annettujen tehtävien selvittämisessä ja toteuttamisessa.

Pellistä pyörille - Antti Juuti

Helmikuu 2011, viikko 5

Vauhdikkaasta hypystä tuntemattomaan – työelämäkoordinaattoriksi – on nyt noin kuukausi ja heti on todettava, että itselleni asettamia kovia ”tulostavoitteita” on ollut laskettava, koska 50 -prosenttinen työaika on todellakin vain puolet kokonaisesta. Tälläiselle joka paikassa huseeraavalle työnarkomaanille on ollut terveellistäkin joutua miettimään, mihin kannattaa keskittyä ja mitkä asiat voi jättää vähemmälle huomiolle ja jopa sivuuttaa kokonaan!

Kausivaihtoyhteistyöpilotti EEPEE:n ja Sedu Koulukadun välillä on toteutusta vaille valmis. Aikataulu hyllykarttakurssille on olemassa, samoin on sovittu ne päivät, jolloin opiskelijat ovat myymälöissä hyllytystöissä. EEPEEn kanssa on sovittu, että tästä pilotista kerätään kokemukset ja samaa yhteistyömallia tullaan ensi syksynä toteuttamaan Lapuallakin, näin Lapuankin merkonomiopiskelijat pääsevät mukaan. Tässä vaiheessa täytyy jo kehua EEPEEtä siitä, että yhteistyö on erittäin sujuvaa ja että isolla toimijalla on halu ja valmius monipuoliseen yhteistyöhön.

Sedu Pappilantiellä olemme ideoineet sitä, miten artesaaniopiskelijoille saataisiin alueen teattereista työprojekteja (lavastus/puvustus) ja samalla voitaisiin hyödyntää teattereissa olevaa ammattitaitoa (esim. luentovierailut). Harrastajateattereissa projekteja olisi pilvin pimein, mutta ongelmana tässä yhteistyömallissa on ohjauksen puute; harrastajateattereissa ei yleensä ole puvustamisen ja lavastamisen ammattilaisia, jotka voisivat opiskelijoita ohjata. Ammattiteattereissa tätä ongelmaa ei ole, niissä kipukohdat liittyvät enemmänkin siihen, että saataisiin jalkaa oven väliin ja vakuutettua ammattiväki opiskelijoiden taidoista sekä siitä, että yhteistyöstä hyötyvät molemmat.

Lapualle olen suunnittelemassa ykkösluokan merkonomeille (ja heidän opettajilleen!) työelämään tutustumisviikkoa, jonka perusideana on tuoda valmistuneita merkonomeja eri aloilta kertomaan oman tarinansa. Näin aloittelevat merkonomiopiskelijat saavat oikean kuvan opintojensa laaja-alaisuudesta. Viikkoon liitetään kahden päivän mittainen tutustuminen työelämään lähinnä niissä yrityksissä, joista on valmistuneita merkonomeja ollut esittäytymässä. Lisäksi kakkosvuoden merkonomiopiskelijat pitävät ykkösille yhden päivän mittaisen minicamp-päivän, jossa saadaan rautaisannos yrittäjyydestä.

Sisustuskeskus Sellan kanssa on jo syksyllä Sami viritellyt yhteistyötä ja nyt näyttää siltä, että viritys saa sisältöä, varsin mielenkiintoinen ideointipalaveri käytiin tällä viikolla Jurvassa! Ilokseni kuulin juuri, että myös Veljekset Keskisellä on intoa ja halua ryhtyä yhteistyöhön ja odotan mielenkiinnolla sitä, mitä kaikkea uutta tämän yhteistyön kautta urkenee; tulevina viikkoina tätäkin asiaa viedään eteenpäin.

Taiteesta taseeseen - Johanna Ikola

Tammikuu 2011, viikko 4

Kuukauden viimeinen kokonainen viikko on jatkunut vauhdikkaasti. Tiistaina vierailimme Veljekset Keskisellä neuvottelemassa uusista yhteistoimintamahdollisuuksista eri alojen perustutkintojen kanssa. Mielenkiintoisia näkymiä yhteistyölle on tarjolla ainakin merkonomeille, datanomeille, matkailu- ja elintarvikealan sekä hotelli-, ravintola- ja catering-alan opettajille ja opiskelijoille. Työpaikkavierailu oli jälleen erinomainen osoitus siitä, miten tärkeänä pitkäjänteistä kehittämistyötä tekevät työpaikat pitävät tiivistä oppilaitosyhteistyötä.

Projektipäällikön näkökulmasta viikon suurin pähkinä on ollut kovaa vauhtia lähestyvä väliraportointi. Tällä kertaa olen positiivisen haasteen edessä; miten tiivistän ja rakennan kokonaisuudeksi kaikki ne uudet ideat ja oivallukset, mitä hankkeen koordinaattorit ja opettajat ovat yhdessä työpaikkojen kanssa saaneet aikaan vuonna 2010!

Työviikkoni huipentuma oli tämän päivän vierailu Opinlakeus -messuilla. Sedulaisena oli ilo liikkua messuosastollamme. Osastojen toiminnallisuus ja houkuttavuus oli omaa luokkaansa ja eri ammatteja oli osattu havainnollistaa hauskalla tavalla. Myös SeDuuni näkyi messuilla eri tavoin, erityisesti mieleen jäi Oma Onni -projektissa rakennettu pelimaailma, joka koukutti kerrasta ainakin yhden SeDuuni -koordinaattorin ja projektipäällikön...

Projektipäällikkö Hanna-Mari

Tammikuu 2011, viikko 3

Viikot hurahtavat valtavaa vauhtia eteenpäin ja tammikuun puoliväli on jo ohitettu. Kävin kuuntelemassa tiistaina työelämäkoordinaattorimme Tuijan järjestämää päihteistä kertovaa luentosarjaa, aiheena oli Minnesota -hoitomalli. Luento oli paljon ajatuksia ja tunteita herättävä, lisää voitte lukea täältä.

Verkkosivujen päivittäminen on osaltaan minun tehtäväni ja Johannan astuessa remmiin aihetta tietojen päivittämiseen tuli. Nyt oikeat yhteystiedot ja Johannan esittely löytyvät sivustolta.

eTaitavan kysymyspatteristotyö lähestyy yhtä merkkipaaluaan. Tällä hetkellä kysymykset ovat toimialaoilla muokattavina ja hyväksyttävinä. Toivottavasti saan kysymykset takaisin kuun loppuun mennessä, sitten voimme sanoa ensimmäisen version koko Sedun laajuisesta kysymyspatteristosta olevan valmiina.

Mobiiliohjauskoordinaattori Katri

Uusi vuosi tuo uudet kujeet

Vuoden vaihtuminen tuo mukanaan henkilövaihdoksia SeDuuni -tiimiin. Taiteesta taseeseen työelämäkoordinaattori Sami Alho on 10.1. lähtien siirtynyt projektipäälliköksi SeAMK:n Agentti Akatemian -hankkeeseen. Kiitokset Samille syyslukukauden uurastuksesta, auraamillasi poluilla on hyvä jatkaa eteenpäin. Onnea ja menestystä uusiin haasteisiin kulttuurialan kehittämistyössä!

Johanna Ikola Taiteesta taseeseen -ketjun työelämäkoordinaattoriksi
Taiteesta taseeseen -ketjuun vastuuhenkilöksi saimme monille jo ennestään tutun Johanna Ikolan Sedu Lapuan opetuspisteestä. Hän aloittaa hankkeessa 'lennosta' ja on ottanut työelämäkoordinaattorin tehtävän virallisesti vastaan maanantaina 10.1.2011.; lämmin tervetulotoivotus SeDuuni -tiimiin Johanna! Johannan työaika jakautuu puoliksi SeDuuni -hankkeen ja Lapuan kaupungin kulttuuritoimeen sijoittuvan työelämäjakson välillä.

Pääasiallisena vastuualueena Johanna Ikolalla on Taiteesta taseeseen -ketjussa viime syksyn aikana kehiteltyjen uusien toimintamallien pilotointi ja levitys sekä kaupan alan opetuksen ja työelämän yhteistyömallien kehittäminen. Johannan tavoitat SeDuuni -asioissa Taiteesta taseeseen -ketjun puhelinnumerosta 040-868 0232 tai sähköpostitse johanna.ikola(at)sedu.fi.

Projektipäällikkö Hanna-Mari Rintala

Tammikuu 2011, viikko 2

Koulutuskeskus Sedussa on herätty joulutauon jälkeen työntekoon viimeistään tällä viikolla koulujen alkaessa. Olemme saaneet vastaanottaa SeDuuni -hankkeeseen uuden työelämäkoordinaattorin, Johanna Ikolan, Samin siirtyessä uusiin haasteisiin. Kiitänkin Samia näistä yhteisistä työntäytteisistä kuukausista ja toivon menestystä uudessa tehtävässä! Samalla toivotan Johannan tervetulleeksi meidän innovatiiviseen ja hauskaan tiimiimme!

Joulutauon voimaannuttamana opettajat ovat olleet aktiivisesti yhteydessä työelämäyhteistyön kehittämisen merkeissä. Heti alkuviikosta on opettajilta ja työelämästä tullut yhteydenottoja, jotka liittyvät laajennetun oppimisympäristön kokeiluihin. Tällä viikolla on alkanut tammi-helmikuun ajan kestävä työpaikkaohjaajakoulutusten sarja, joka kattaa kuuden eri paikkakunnan lähihoitajaopiskelijoiden ohjaajien kouluttamisen. Mobiiliohjauskoordinaattori Katrin kanssa kerromme näissä tilaisuuksissa ammatillisen koulutuksen uusista tuulista sekä työssäoppimisesta ja näytöstä.

Viikko päättyy Kauhajoen opetuspisteessä järjestettävään Asenne ratkaisee -yrittäjyyden teemapäivään. Mukana on näyttelijä, ohjaaja Epp Perälä luennoimassa kehon viestinnästä ja kuinka työnhakutilanteissa tulee käyttäytyä. Vanhusten palveluyksikön toiminnanjohtaja käyttää puheenvuoron siitä, millainen on hyvä työntekijä. Päivän päättää asiantuntijapaneeli -keskustelu, joka koostuu työelämän, opettajien ja opiskelijoiden edustajista. Aiheena paneelissa on työssäoppiminen, johon liittyviä kysymyksiä kuulijana olevat opiskelijat voivat esittää.

Seuraavalla viikolla onkin taas erilaista toimintaa TosiDuunista Minnesotahoito -koulutukseen. Vaihtelevaa ja mielenkiintoista tämä työelämäkoordinaattorin työ - eikö totta?

Versosta varttuneeksi - Tuija Mattila

Tammikuu 2011, viikko 1

Hyvää alkanutta vuotta 2011!

Viimeisten parin viikon aikana Suomi on pyörinyt vajaalla teholla. Joulukausi on monelle meistä perheen pariin vetäytymisen aikaa, jolloin muut kiireet unohdetaan. Kouluvuoden kannalta tauko tulee sopivaan kohtaan. Vuoden kulusta ja tavoitteista on liki puolet eletty, ja on hyvä luoda silmäys menneeseen ja tulevaan.

Laadusta puhutaan nykyään melkein kaikissa yhteyksissä. Sieltä on tullut myös termi jatkuva seuranta. Joulukauden pysähtyminen sopii mielestäni erittäin hyvin jatkuvan seurannan teemaan. Kiivaan toiminnan välissä on toisinaan hyvä pysähtyä kuuntelemaan. Kuuntelemaan sitä, että: Miltä tuntuu? Miten me teemme asioita? Miksi me niitä teemme? Mitä me saamme aikaan? Samat kysymykset tulisi tehdä myös minä-muodossa.

Pieni kyseenalaistaminen työssä kuin työssä ei ole koskaan pahitteeksi. Jos vastaukseksi tulee, että nykyinen toimintamme on juuri tämän hetken tarpeita vastaavaa ja hyvää, jatkettakoon samalla linjalla. Jos taas syntyy epäilys, että jotain asiaa voisi tarkistaa, kannattaa käyttää vähän aikaa lisäpohdintaan ja mahdollisiin johtopäätöksiin.

Ammatillisen opetuksen maailmassa yksi mietittävä asia on, vastaako nykyisin antamamme opetus alan nykyistä todellisuutta ja tarpeita. Tähän pohdintaan SeDuuni-hanke tarjoaa opettajille apua vielä kevätlukukauden ajan.

Vuoden lopussa omakotitalomme lämminvesivaraaja alkoi vuotaa. Varaajaa ei kannattanut yrittää paikata, vaan piti alkaa etsiä uutta. Netistä löytyy vertailutietoa laitteista ja hinnoista, mutta hankinnan päätin tehdä kuitenkin oikeasta alan liikkeestä. Jälleen kerran huomasin, että myös teknisen alan työntekijöille on hyötyä sujuvasta asiakaspalvelutaidosta. Löysin myyjän avustuksella sopivan varaajan ja sovin asennusajasta. Asentaja tuli minuutilleen sovittuna aikana, teki nopean ja siistin työn sekä kesti työnsä lomassa vielä minun uteluni ja hyörimiseni. Asentaja oli nuori, kohtelias mies, jolle voin ennustaa pitkää ja menestyksellistä uraa LVI-alalla. Kyllä meiltä vaan valmistuu mainioita ammattilaisia!

Puusta pytingiksi - Mikko Kamila

Tammikuu 2011, välipäivinä

Hyvää Uutta Vuotta kaikille!

Oivalsin juuri että, ensimmäinen lukukausi työelämäkoordinaattorina on takana ja joulukin oli ja meni. Tammikuun päivät alkavat kalenterista täyttyä pikkuhiljaa.

Menneellä viikolla olen suunnitellut ja järjestellyt SeDuuni - opintomatkaa Helsinkiin yhdessä opettajien ja työelämän edustajien kanssa helmikuuksi. Lisäksi olen tehnyt väliraporttia hankkeesta omalta osaltani.

SeDuuni Lakeudessa -yhteistoimintakokeilun ensimmäinen vaihe päättyi joululomaan. Oppiminen uudessa ympäristössä oli mielekäs kokemus opiskelijoille ja opettajille, koska opiskelijat pääsivät henkilökunnan mukana tekemään hotelliin aamupalaa ja petaamaan kerroksille. Itsekin olin mukana tässä kokeilussa ja sain huomata kuinka opiskelijat pitivät tätä mukavana vaihteluna koululuokassa istumiselle ja teoriaopiskelulle.

SeDuuni keskussairaalan keittiöllä päättyi myös joululta. Palautekeskustelussa kaikki osapuolet olivat tyytyväisiä kokeiluun, jossa saavutettiin sille asetettu tavoite; opiskelijat saivat tarpeellista lisäoppia erityisruokavalioista keskussairaalassa työskentelemällä.

Pellolta pöytään - Kirsi Nyrhinen
Joulukuu 2010, viikot 51-52

"Joulumaa on muutakin kuin pelkkää toiveunta,
Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta.
Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä,
Joulumaa, jos jokaiselta löytyy sydämestä.

Joulumaasta uskoo moni onnen löytävänsä,
Mutta sepä kätkeytyy tai narraa etsijänsä.
Onnea kun mikään mylly valmiiksi ei jauha -
Itsestään on löydettävä ihmisen vain rauha."

Tunnetun joululaulun sanoin toivotamme kaikille kanssamme yhteistyötä tehneille ja sivustoamme kuluneena syksynä seuranneille

Levollista Joulun aikaa ja Onnellista Uutta vuotta 2011!

SeDuuni -tiimi

Joulukuu 2010, viikko 50

Mennyt viikko on kulunut kirjoituspöydän ääressä tammikuun tapahtumien suunnittelussa ja materiaalin valmistamisessa. Ohjelmassa on ainakin työpaikkavierailuja, työpaikkaohjaaja- ja erp -koulutusta sekä Opinlakeus-messut.

Tiistaina kävin Kurikan toimipisteessä tutustumassa oppilaitoksen tekemään kitkahitsauksen tutkimus- ja opetustyöhön. Kurikan opetuspisteellä on ollut vuodesta 2002 alkaen koulutuksen kitkahitsaus -sopimus valmistusprosessin patenttia hallinnoivan TWI:n kanssa. Kitkahitsauksesta ja sen mahdollisuuksista järjestetään kevään 2011 aikana seminaari henkilökunnalle ja yhteistyöyrityksille. Seminaarin lisäksi järjestämme koulutuspäivät aiheesta myös Sedun opetuspisteisiin.

Joulukuun aikana on käytetty myös ensimmäiset teollisuustoimialan SeDuuni työelämäjaksot. Saadun palautteen mukaan TE jaksot on koettu hyödyllisiksi ja mielekkäiksi, kyllähän vaihtelu virkistää. 

Hyvää ja rauhallista joulua sekä uutta vuotta!

Pellistä pyörille - Antti Juuti

Joulukuu 2010, viikko 49

Enää pari viikkoa jouluun! Syksy on mennyt nopeasti, talvikin on tullut ja vuosikin vaihtuu kohta. Näin se aika menee.

Syksyn aikana ideoidut työelämäyhteistyömallit ovat konkretisoituneet ja uusia ideoita tuntuu versovan lisää nyt kun on päästy alkuun. Ensimmäiset pilotit ovat menneiden viikkojen aikana nähneet päivänvalon ja on ilo huomata, että sekä työelämä, opetushenkilöstö ja opiskelijat ovat ottaneet todella positiivisesti vastaan uudet tavat toimia yhteistyössä. Näistä hyvistä kokemuksista versoilee siis jo uusiakin ajatuksia työelämäyhteistyön kehittämiseen ja niiden työstämistä jatketaan kevään mittaan. Niin ikään keväälle on sovittu päivämääriä syksyn aikana kehitellyiden uusien työelämäyhteistyömallien käynnistämiseen mm. kaupan alalla.

Ensi vuoden puolelle kalenteria alkaa täyttää uusien yhteistyömallien kehittämisen lisäksi erilaiset tilaisuudet ja koulutukset, joissa työelämä on mukana omalta osaltaan. Nämä tilaisuudet ovat syntyneet toimialarajoja ylittävän yhteistyön tuloksena ja se avaa mukavasti uusia tapoja laajentaa verkostoja ja jakaa osaamista koulutuskeskuksen, työelämän ja molempien osapuolten sidosryhmien kesken.

Oikein hyvää joulun aikaa ja uutta vuotta kaikille!

 Taiteesta taseeseen - Sami Alho

Marraskuu 2010, viikko 48

SeDuuni -tiimin neljä ensimmäistä työntäyteistä ja tuloksekasta kuukautta on takana. Tiimiläiset esittelivät työnsä tuloksia ja tulevan toiminnan haasteita ohjausryhmän kokouksessa tiistaina. Yhteen power point -esitykseen oli tiivistetty kuuden koordinaattorin, Oma Onni -projektin ja ABC-yhteistoimintamallin syksyn kuulumiset, ks. tarkemmin etusivulla olevasta liitteestä 'SeDuuni tilannekatsaus 30.11.2010'.  

Yhdessä tyytyväiseltä vaikuttavan ohjausryhmän kanssa totesimme, että konkreettista tulosta on syntynyt joka rintamalla. Uusia toimintamalleja on kehitelty joka vastuuketjussa, eTaitava -kysymysten laatiminen ja uusien käyttäjien aktivoiminen on edistynyt, Oma Onni kasvaa ja kehittyy suunnitelman mukaan ja ABC -yhteistoiminta on syksyn kuluessa laajentunut uusille paikkakunnille Etelä-Pohjanmaalla. Myös opettajien työelämäjaksoista on saatu jo ensimmäiset kokemukset, julkaisemme saatua palautetta Opettajien työelämäjaksot -osiossa joulukuun aikana.

Vireän toiminnan on osaltaan mahdollistanut se laaja rohkeiden ja ennakkoluulottomien opettajien ja työpaikkojen joukko, joka on lähtenyt kokeilemaan SeDuuni - ajattelun toteuttamista käytännössä. Ilokseni voin todeta, että lähes poikkeuksetta uusille urille lähteneiden palaute on ollut myönteistä. On koettu, että yhteistoiminta oppilaitoksen ja työpaikkojen välillä aidosti voi hyödyttää molempia osapuolia. Myös opiskelijat ovat olleet innoissaan uusista oppimis-ympäristöistä aidoissa työtilanteissa, mikä osaltaan motivoi ponnistelemaan jatkossakin entistäkin työelämälähtöisemmän koulutusmallin kehittämisessä.

Syksyn uurastuksen jälkeen on lupa hiljentää hetkeksi vauhtia ennen viimeistä joulunalusajan 'kiitoa'. Toivotan kaikille oikein hyvää ja virkistävää viikonloppua ja itsenäisyyspäivää!

 Projektipäällikkö Hanna-Mari

Marraskuu 2010, viikko 47

Viikkoni alkoi matkalla Harjavaltaan. Reissu oli mainio, ja uskon että todella monelle opettajalle ja työelämän edustajalle virisi suunnitelmia ja ideoita miten Harjavallan ja Porin tapoja siirtää osa opetuksesta työpaikoille voitaisiin hyödyntää myös täällä meillä Sedussa.

Tämä viikko on mennyt sähköposteja purkaessa ja niihin vastaillessa, viikon 46 torstain ja perjantain vietin kouluttautumassa sosiaaliseen mediaan hanketyössä ja kuten tavallista; aina kun on pois työpisteeltä jotain sattuu. Tällä kertaa ei onneksi ollut kyse kuin lyhyestä käyttökatkoksesta eTaitavassa, mutta se sai puhelimeni soimaan ja s-postin vilkkaaksi :) On hienoa huomata, kuinka aktiivisia opettajamme ja opiskelijamme ovat, kun ottavat heti yhteyttä jos vastaaminen ei onnistu.

Uusia eTaitavan testaaja ryhmiä tulee hurjaa vauhtia, tänä syksynä on ollut jo 13 ryhmää ja tiedossani on jo kaksi uutta ensi viikolle. Työssäoppimisen ohjaajia olemme saaneet pikkuhiljaa mukaan, olin keskiviikkonakin kertomassa eTaitavasta lähihoitaja -koulutuksen työpaikkaohjaajakoulutuksessa. Toivottavasti työpaikat innostuvat enenevässä määrin kokeilemaan ohjausta eTaitavalla ja saamme kullanarvoista tietoa opiskelijoidemme työssäoppimisjaksoilta.

 Mobiiliohjauskoordinaattori Katri
 

Marraskuu 2010, viikko 46

Huh, kiirettä pukkaa! Työelämäkoordinaattorin työn yksi antoista puoli on se, että ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa siitä, että ei olisi mitään tekemistä. Viikko on taas hurahtanut nopeasti ja sen aikana on tapahtunut paljon. Viikko alkoi koordinaattoreiden yhteistapaamisella maanantaina, mikä on aina piristävä alku uudelle viikolle nähdä kollegoja ja kuulla kuulumisia muilta toimialoilta. Keskiviikkona kävimme kuntoutuksen opettajan kanssa tutustumassa ensimmäiseen TosiDuuni -työpaikkaan, jonne opiskelijat menevät päiväksi opettajan johdolla oppimaan hoitotyötä. Käynti oli todella innostava ja suunnittelimme jatkoa päivään jo ensi keväälle.

Muuten viikko on kulunut suunnittelun ja organisoinnin merkeissä. Tulevana maanantaina on yksi iso koitos, kun 50 opettajaa ja työelämän edustajaa Seinäjoelta, Lappajärveltä, Kauhajoelta ja Ähtäristä lähtee Harjavaltaan opintokäynnille tutustumaan työelämälähtöiseen opiskelumalliin. Samana päivänä hanke järjestää opettajille ja työelämän edustajille asiantuntijakoulutuksen aiheesta Narkomaanikulttuurin kohtaaminen. Työpaikkaohjaajakoulutuksien organisointi on vaatinut tällä viikolla myös paljon energiaa. Niin... ja sitten vielä tämän blogin kirjoittaminen, puuha ei lopu! 

 Versosta varttuneeksi -Tuija Mattila

Marraskuu 2010, viikko 45

Talvi tekee tuloaan! Alkuviikon lumisade hidasti liikennettä ja viritti aamukahvipöydissä mielenkiintoisia keskusteluja lumen ihanuudesta tai tylsyydestä. Yksi asia lienee kuitenkin kiistaton: Lumi maassa ja puissa tuo lisävaloa pilviseenkin päivään ja iltaan. Nautitaan siis talvisesta maisemasta ja lumen iloista!

Torstaisen kokoontumisemme aihepiiri Sedu Lapualla oli puolestaan kovin kesäinen. Lapualle oli nimittäin kokoontunut eteläpohjalaisten kesätapahtumien tuottajia sekä matkailualan koulutuksen opetushenkilöstöä suunnittelemaan työelämäyhteistyön lisäämistä matkailualan opiskelijoille.

Sedun Lapuan opetuspiste on Etelä-Pohjanmaalla ainoa oppilaitos, jossa voi opiskella nuorisoasteen matkailualan perustutkintoon, matkailupalvelujen tuottajaksi. Kuten muussakin palvelujen tuottamisessa, myös tässä kaiken tekemisen välitön kohde on ihminen. Siksi jo opiskeluaikana pitää päästä harjoittelemaan tulevan työn tekemistä oikeiden ihmisten kanssa niissä tilanteissa, joissa ihmiset vapaa-aikaansa viettävät. Matkailualalla opiskelijoitten työsalina on koko maailma!

Etelä-Pohjanmaalla on laaja kirjo pääasiassa kesäaikaan sijoittuvia suuria tapahtumia. Kesän avaa Ilmajoen Musiikkijuhlat, joka idyllisen ulkoilmaoopperan lisäksi tarjoaa koko joukon konsertteja ja muuta oheisohjelmaa. Heti perään käynnistyy Provinssirock, jonka kesän 2011 esiintyjistä käydään jo nyt vilkasta nettikeskustelua. Lisää musiikkia tarjoaa edelleen Seinäjoella Tangomarkkinat, jossa uutuutena kesällä 2011 on kansainvälinen Cumbre Mundial del Tango – tapahtuma. Kesän päättää Harrastajateatterikesä, joka myös kerää katsojia ja esiintyjiä ympäri Suomen. Ja tässä oli vain osa koko maakunnan kesäisestä tarjonnasta!

Jos kesätöiltään ei ehdi ulkomaille, voi valita työn kansainvälisestä ilmapiiristä. Eteläpohjalaiset tapahtumat voivat tarjota innokkaalle opiskelijalle mahdollisuuden työssäoppimisjakson jälkeen jäädä palkalliseen kesätyöhön. Tai miksei kiihkeää fania kiinnostaisi myös mahdollisuus talkootyön vastineeksi saada ilmainen festariranneke, tapahtuman tuotepaketti ja mahdollisuus päästä näkemään idolinsa lähietäisyydeltä? Lapuan yhteispalaveri oli vasta alkua uudelle, laajemmalle yhteistyölle Sedun matkailuopetuksen ja Etelä-Pohjanmaan tapahtumien välillä.

Matkailuala on täynnä mukavia ihmisiä ja mahdollisuuksia – myös työpaikkana!

 Puusta pytingiksi – Mikko Kamila

Marraskuu 2010, viikko 44

Näin ne viikot vierii ja talvi tulee. Kalenteri täyttyy ja kiirettä pitää. Kehittämistyö Pellolta pöytään -ketjussa etenee mukavasti ja yhteistyöideoita uusista opetuksen toteuttamistavoista työpaikoilla syntyy jatkuvasti.

Alkuviikosta viimeisteltiin suunnitelmaa Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnon uudesta yhteistyömallista paikallisen hotellin kanssa. Ensimmäinen kokeilu käynnistyy jo seuraavalla viikolla. Keskiviikkona suunnittelimme Seinäjoen Keskussairaalan keittiöllä vastaavan tyyppistä yhteistoimintamallia, jossa on tarkoituksena, että ravitsemisalan opiskelijat saisivat kokemusta ja oikeaa tietoa erityisruokavalioista ja niiden valmistamisesta.

Työelämän edustajat ja opettajat ovat olleet myötämielisiä työelämäyhteistyön uusien toimintamallien kehittämiselle. Kiitos siitä, kanssanne on ilo työskennellä.

 Pellolta pöytään Kirsi Nyrhinen
 

Lokakuu 2010, viikko 43

Rauhallisen syyslomaviikon jälkeen koululla on taas elämää. Viikko on kulunut palavereissa ja tapaamisissa. Tiistaina saimme päätökseen SeDuuni World Tour 2010 -kiertueen, kun kävimme tutustumassa Ilmajoen Ilmajoentien opetuspisteeseen. Vierailujen tarkoituksena on ollut luoda kontakteja opetuspisteiden henkilöstöön sekä kertoa projektimme tavoitteista, tuotteista ja mahdollisuuksista sekä keskustella opetuspisteiden kehitystarpeista. SDWT -kiertueen aikana olen havainnut kehitystarpeiden olevan toimialasta riippumatta melko samoja.

Keskiviikkona tutustuin Seamk:n Poweri -hankeen tuotteisiin yhdessä opetushenkilökunnan kanssa. Poweri -hanke valmistaa virtuaalisia työympäristöjä, joissa työsuorituksia voi opetella sekä harjoitella turvallisesti ja tehokkaasti ilman konekannasta, tilasta ja ajasta johtuvia rajoituksia. Virtuaaliympäristö vaikutti lupaavalta, tarvitaan vain hienosäätöä. Iltapäivällä osallistuin Stafpointin rekrytointihenkilöstölle annettuun metallialan koulutukseen, jossa opettajat kertoivat konepajateollisuuden hitsaavista ja lastuavista valmistusmenetelmistä.

 Pellistä pyörille Antti Juuti

Lokakuu 2010, viikko 42

Syyslomaviikko ja koulutuskeskuksessa on hiljaista. On siis hyvä hetki summata kaikkea sitä, mitä alkusyksyn aikana on tapahtunut. Mennyt viikko onkin kulunut enimmäkseen rästitöiden ja tulevan suunnittelun merkeissä.

Kuluneiden viikkojen aikana olen tavannut paljon työelämäyhteistyön kehittämisestä kiinnostunutta opetushenkilöstöä. Hyviä keskusteluja on käyty ja monia ideoita on noussut esille. Osa näistä toimintamalleista on edennyt jo useita askelia eteenpäin, toisten ajatusten ollessa vielä enemmän hahmotteluasteella, mutta kovasti kuitenkin jo työn alla.

Myös työelämä on ollut aktiivinen ja sieltä suunnalta tulleet ajatukset ovat niin ikään poikineet lisää mahdollisuuksia yhteistyön kehittämiseen Sedun kanssa. Tällä viikolla mm. erään yrityksen asiakaslehti lähestyi allekirjoittanutta ja pyysi haastattelua liittyen artikkeliin koulun ja työelämän yhteistyöstä.

Mukavaa on ollut myös huomata, että kiinnostus yhteistyöhön yli perinteisten toimialarajojen on lisääntynyt ja halua tällaisen toiminnan kehittämiseksi löytyy rutkasti. Käydessäni kuluneella viikolla läpi syksyn satoa, on esille noussut monta toteuttamiskelpoista ideaa Sedun eri toimialojen voimien yhdistämisestä ja mahdollisuudesta tällä tavalla tarjota entistä monipuolisempia yhteistyötapoja alueen työelämälle.

 Taiteesta taseeseen työelämäkoordinaattori Sami Alho

Lokakuu 2010, viikko 41

Viikko käynnistyi tehokkaasti SeDuuni -koordinaattorien yhteispalaverilla, jossa viimeisteltiin eTaitava -koulutuspäivässä yhteisesti kehitetyt kysymykset. Nämä kysymykset lähtevät hyväksyntäkierrokselle samanaikaisesti alakohtaisten kysymysten kanssa.

Hankehallinnon kiemurat ovat haastaneet kekseliäisyyteni tällä viikolla moneen otteeseen, tässä työssä pääsee kokeilemaan luovuutensa rajoja myös sillä saralla.

Viikon kohokohtiin kuului yhteistyöneuvottelu Rytmikorjaamolla, josta kuulemme tarkempia yksityiskohtia Antilta hiukan tuonnempana. Ennakkotietona kerrottakoon, että asialla ovat Sedu Kurikan turvallisuusala ja Selmun toimijat.

Toimintaviikkoni päättää vierailu Jurvan opetuspisteeseen torstaina aamupäivällä, sen jälkeen olen käynyt kaikissa Sedun opetuspisteissä! Perjantaina alkaakin ansaittu ja odotettu syysloma, toivotan kaikille rentouttavaa ja virkistävää lomaviikkoa!

 Projektipäällikkö Hanna-Mari

Lokakuu 2010, viikko 40

Tähän viikkoon kulminoitui muutaman viikon kiire ja paniikki. Järjestimme tiistaina eTaitavan kysymyspatteriston kehittämispäivän Nurmon Lankarissa. Osallistujamäärä oli vaikuttava, neljästäkymmenestäkahdeksasta koulutusohjelmasta tai niiden suuntautumisvaihtoehdoista vain viidestä uupui osallistuja. Päivä tuntui sujuvan mukavasti, innolla odotan eTaitavan kautta palautetta ja mutaman kuukauden sisällä pitäisi jokaiselle koulutusalalle kyselytkin olla valmiina.

Muiltakin osin ohjelman kehittäminen etenee mukavasti. Kehittämistä tehdään hartiavoimin eTaitavan ohjelmistotoimittajan kanssa, ja uutuutena meillä pitäisi olla työajanseuranta -työkalu piakkoin käytössä.

Uuden esitteen tekeminen oli aivan yhtä kiireistä kuin aina aikaisemminkin, mutta painoon sain päivitetyn version sopivasti perjantai-iltapäiväksi.

Perjantaina kävin vielä esittelemässä eTaitavaa Anttilan työssäoppimisen ohjaajille ja he innostuivat kovasti ohjelman käyttämisestä. On hienoa saada työelämänedustajia mukaan testaamaan uusien kyselyiden toimivuutta ja hyötyjä.

Mobiiliohjauskoordinaattori Katri 

Syyskuu 2010, viikko 39

SeDuunin kierros eri toimipisteissä on saanut jatkoa tämän viikon aikana. Maanantain ja tiistain aikana tutustuimme Sedu Törnäväntie 24:n, Kauhajoen ja Koskenalantien yksiköihin. On ollut antoisaa tavata kierroksella eri opetuspisteiden henkilökuntaa ja tuoda näkyväksi SeDuunin toimintaa. Tällainen henkilökohtainen tapaaminen saa enemmän aikaan verrattuna esim. sähköpostitse käytävään keskusteluun.

Tiistaina mobiiliohjauskoordinaattori Katri perehdytti SeDuuni -tiimin eTaitavaan siten, että osaamme ohjata opettajia kysymyspatteristojen laadinnassa ensi tiistain koulutuspäivässä. Keskiviikkona pidettiin Ähtärin Koulutiellä avoimet ovet, jossa sain olla mukana Lappajärven yksikön opiskelijoiden kanssa. Siellä tutustuimme Vuoristosairaalan tiloihin, jossa toteutetaan Ähtärin yksikön lähihoitajaopiskelijoiden opetusta. Samalla teimme myös osastovierailuja Ähtärin sairaalaan tutustuen leikkaussaliin, päiväkirurgiseen ja kirurgiseen osastoon sekä poliklinikkaan.

Kiireiset viikot ovat takana ja siksi torstai- ja perjantaipäivä on suurimmaksi osaksi pyhitetty paperitöille ja muulle suunnittelutoiminnalle muutamaa palaveria lukuun ottamatta. Ensimmäisen kahden kuukauden kokemuksen perusteella en voi kuin todeta, että hanketyöskentely on hyvin antoisaa!

Versosta varttuneeksi Tuija Mattila
 

Syyskuu 2010, viikko 38

Kulunut viikko on opettanut minulle uuden rutiinin. Liki huomaamaton tarkistus oikealla kädellä: onhan askelmittari vyöllä! Kartutan askeleillani Sedu Kurikan toimistosiiven Team Töpinän tiliä. Meidän ja muiden etenemistä Saku ry kävelykampanjassa voi seurata osoitteessa www.liikkeelle.net. Ihmeellistä, miten pieni vihreä mollukka vyöllä tai kaulassa suorastaan pakottaa käymään paikoissa kävellen ja valitsemaan reiteistä sen vähän pidemmän. Juuri seuraava askel voi loppukisassa olla ratkaiseva!

Alkusyksyn aikana SeDuuni-tiimimme on vieraillut Koulutuskeskus Sedun eri opetuspisteissä tutustumassa, esittäytymässä ja kartoittamassa työelämäyhteistyön kehittämismahdollisuuksia. Tämä viikon aikana vierailimme Kurikan ja Ähtärin Tuomarniemen opetuspisteissä. Minulla on jo aikaisemmista kokemuksistani ollut kohtalainen tietämys Sedun koulutuksen monialaisuudesta, mutta opetuspistevierailut ovat entisestään avartaneet käsitystäni Sedun koulutustarjonnan rikkaudesta. Jokaisella opetuspisteellä on omaa erityistä annettavaa yhteiseen tarjontaamme. Kurikassa opimme, miten musiikin opetus on otettu osaksi ammatillista koulutusta. Jopa niin vaikuttavasti, että osa opiskelijoista valitsee juuri Sedu Kurikan opiskelupaikakseen musiikinopetuksen houkuttelemana. Ähtärin Tuomarniemellä näimme ja koimme, että metsä tosiaan on erottamaton osa suomalaisuutta. Metsä ei pelkästään ole alkulähde suurelle osalle teollisuutemme tuotantoketjuja, se on myös tärkeä virkistyksen ja rentoutumisen paikka. Tiesitkö muuten, että ammatillinen opetus Kurikassa on aloitettu jo v. 1900 ja Tuomarniemellä v. 1903?

P.S. Kävelykisaa on jäljellä vielä 14.11. saakka. Jos et vielä ole kirjautunut kisaan, nyt on korkea aika aloittaa. Kävellen pääset pitkälle!

 Puusta pytingiksi Mikko Kamila

Elokuu 2010, viikko 37

Puolitoista kuukautta työelämäkoordinaattorina Pellolta pöytään -ketjussa on vierähtänyt nopeasti.  Opetuspisteissä vieraillessani olen huomannut, miten monipuolista työelämäyhteistyötä meillä on jo luonnostaan tämän ketjun perustutkinnoissa, tästä on hyvät mahdollisuudet miettiä yhdessä, mitä uusia tilaisuuksia työelämä tarjoaa opetuksen toteuttamiseksi. Tällä hetkellä alallamme on ajankohtaista viedä uudistettua opetussuunnitelmaa tiedoksi työssäoppimispaikoille ja suunnitella mm. ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamista uuden ops:n pohjalta.

Viikon aikana olen vieraillut Ilmajoella tutustumassa maatalousalan perustutkintoon sekä Kirkkokadulla, jossa suunnittelimme uudenlaista yhteistyötä Matador -ravintolan kanssa. Alkuviikosta osallistuin SeDuuni - ja SeTREENi -hankkeiden yhteistapaamiseen, jossa kuulimme ABC-yhteistyön mallin rakentamisesta ravitsemisalalla, eTaitavan avulla tapahtuvasta työssäoppimisen ohjaamisesta sekä kokemuksia elintarvikealan SeduCoach -toiminnasta ja puualan laajennetun työssäoppimisen kokeilusta Ähtärin Koulutiellä.

 Syysterveisin  Pellolta pöytään Kirsi Nyrhinen

 

Elokuu 2010, viikko 36

Kuluneen viikon aikana olen tutustunut teollisuustoimialaan Ähtärissä, Seinäjoella ja Lapualla. Ekskursioiden tarkoituksena on ollut tavata toimialan henkilökuntaa ja kertoa hankkeemme tarjoamista mahdollisuuksista opettajille. Hanketyön lisäksi viikkoon mahtui myös työpisteeni, Törnäväntie 24 opetuspisteen, poistumisharjoitus.

Toimintaan perehtymisen päätyttyä on aika siirtyä vaiheeseen, jossa mietitään yhdessä opetushenkilökunnan kanssa tarkemmin yksiköiden ja yhteistyöyritysten kehitystarpeita ja ratkaisuja havaittuihin tarpeisiin. Vierailut opetuspisteisiin ja henkilökunnan tapaaminen ovat herättäneet ajatuksia ja ideoita, nyt siis vaan toteuttamaan!

Kyllä tästä hyvä tulee.

Pellistä pyörille Antti Juuti

Elokuu 2010, viikko 35

Eletään viikkoa 35, eli kohta on viisi viikkoa takana työelämäkoordinaattorin tehtäviä. Tapahtumia, ihmisiä, kasvoja, perehdytystä ja tapaamisia on lyhyessä ajassa kertynyt niin paljon, että en edes yritä koota kaikkia vastaan tullutta yhteen, vaan keskityn vain tämän viikon tapahtumiin.

Kalenterista löytyy tämän viikon kohdalta monenmoista merkintää. Ehkä koko koulutuskeskusta eniten koskettaa yrittäjyyden teemavuoden aloitus torstaina 2.9. Kaikissa opetuspisteissä on asian tiimoilta paljon erilaista ohjelmaa, niin myös Koulukadulla, jonka vahvuuteen minä kuulun torstain tapahtumassa. Luvassa on vahvuusviuhkaa, Epp Perälän käyntikortti -luentoa, yrittäjäpaneelia jne. jne.

Muita viikon teemoja minulla on mm. keskiviikkona mobiiliohjauskoordinaattorimme Katrin eTaitava -esittelyyn osallistuminen Ilmajoella Pappilantiellä. Torstaina tapaan yrittäjyyden teemavuoden aloituspäivän jälkeen OmaOnni-projektin ohjausryhmän Lankarin leirikeskuksessa ja tietysti myös OmaOnni- ryhmän opiskelijoita. Sama ryhmä muuten esittäytyy Koulukadulla oman opetuspisteensä väelle niin ikään torstaina.

Perjantaina SeDuuni –hankkeen väki kokoontuu Lappajärven opetuspisteessä. Odotan innolla näkeväni tämän paikan, jonka sanotaan kilpailevan kauneudessa ja viihtyvyydessä itsensä Ähtärin Tuomarniemen kanssa.

 Taiteesta taseeseen Sami

Elokuu 2010, viikko 34

Kulunut viikko on ollut tapahtumantäyteinen. Lapuan ABC-info käynnisti ABC-yhteistoimintamallin levittämisen maakunnan uusille paikkakunnille. Innokkaat sedulaiset opiskelijat aloittivat tiistaina ensimmäisen työhön tutustumisjaksonsa Lapuan ABC-liikennemyymälässä.

Keskiviikkona Oma Onni -projekti esiteltiin pilottikoulujen rehtoreille, opoille ja yhteiskuntaopin opettajille. Palaute oli erittäin myönteistä ja projektin vetäjät Marketta ja Ari saivat jo hyviä kehittämisehdotuksia uusilta yhteistyökumppaneilta. Yhteistyö käynnistyi odottavan innostuneissa tunnelmissa, Oma Onni -projektilla on edessään lupaava tulevaisuus!

Torstaina 2.9. käynnistyy Lankarin Oma Onni -leiri, jonka aikana datanomi- ja merkonomiopiskelijat suunnittelevat ensimmäisen nettikyselyn yläkoulujen 9.luokkalaisille. Menossa mukana myös kulttuurialan opiskelijat, jotka saavat pohdittavakseen visaisen kysymyksen; 'Miltä Oma Onni näyttää?'

Työn ilosta nautiskeleva projektipäällikkö Hanna-Mari 

Elokuu 2010, Viikko 33

Viikko vilahti taas ennätysvauhtia! Uuden työelämäkoordinaattorit ovat pääseet hyvään vauhtiin ja uusia ideoita ja toteuttamismalleja suorastaan sataa. Saimme kehiteltyä loistavan ohjelmisto-paketin tulevaan yrittäjyyden teemavuoden avaukseen(lisätietoja löytyy tapahtumia-sivulta), ja ensiviikollla jalkaudumme opetuspisteisiin toteuttamaan suunnitelmiamme. 

Pidimme perjantaina palaveria eTaitavan ohjelmiston toimittajan kanssa. Innostava ja uusia suunnitelmia tukeva tapaaminen antoi taas uutta pontta eTaitavan kehittämiseen ja olemassa olevien suunnitelmien toteuttamiseen.

  Intoa täynnä oleva mobiiliohjauskoordinaattori Katri

Elokuu 2010 Viikot 31-32

Uusi lukuvuosi on käynnistynyt vauhdikkaasti. SeDuuni -tiimi on täydentynyt viidellä työelämäkoordinaattorilla, jotka ovat parin ensimmäisen viikon aikana perehtyneet hankkeeseen ja esittäytyneet toimialojen aloituspäivässä. Vastaanotto on ollut toimialoilla myönteistä ja työsarkaa tuntuu riittävän. Työelämäkoordinaattorit saavat kukin vastuulleen oman näköisensä työelämäketjun, jonka kuulumisista he kertovat omilla sivuillaan Sillanrakentajissa.

eTaitavan kehitystyö jatkuu hyvää vauhtia, seuraavaksi käymme alakohtaisten kysymyspatteristojen rakentamistyöhön. Uutena opetuksen yhteistoimintakokeiluna käynnistyy kaupan ja tietojenkäsittelyn opiskelijoiden Oma Onni -projekti, josta lisätietoja saat Ari Autiolta ja Marketta Rantalalta Sedu Koulukadun opetuspisteestä. Lisäksi hienosti alkanut ABC-yhteistyö laajenee syksyn kuluessa uusille liikenneasemille.
 
Odotan innolla tulevaa syksyä, olen saanut erittäin monialaisen ja luovan tiimin mukaan SeDuuniin. SeDuuni tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia opettajan arjen avuksi, kerrothan meille, miten voimme olla avuksesi!

 Palveluksessasi SeDuuni -päällikkö Hanna-Mari

Kesä 2010

Kesä on ollut täynnä hikistä suunnittelua tulevan syksyn varalle. Hankkeen henkilöstö lisääntyy viidellä uudella koordinaattorilla elokuussa ja uskomme työkenttämme laajentuvan ja voimistuvan entisestään. Hankkeen näkyvyyden lisääminen onkin kesällä ollut minun tavoitteenani, olemme uudistaneet näitä verkkosivuja ja tehneet hankkeelle kokonaan uuden esitteen. Innolla odotan alkavaa lukuvuotta ja mahdollisuutta päästä toteuttamaan kesän aikana virinneitä ideoita :)

 Mobiiliohjauskoordinaattori Katri

                                      

Etusivulle